Про це повідомляє ВолиньUA.

Із центральною промовою на заході виступив перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик, який провів паралелі між подіями минулого століття та сьогодення, початками протистояння Української держави з російськими окупантами та недолугими діями ліберальної влади, яка своїми невпевненими, манірними діями втрачала дорогоцінний час, необхідний для організації дієвої відсічі агресору.

«Поки тодішня ліберальна влада мріяла про майбутню державу, шукала зміст державотворчих процесів у деклараціях та універсалах, Україна опинилась у смертельній небезпеці перед московською навалою. І саме Крути – це вже були не мрії та декларації, це була перша справжня дія і чин у боротьбі за Україну. Перший жертовний, пасіонарний чин в ім’я майбутніх поколінь. І звершили його прості герої-студенти, для яких Україна виявилася – понад усе!», – наголосив Олександр Пирожик.

Заступник голови Волинської обласної ради пригадав слова шістдесятника Євгена Сверстюка про те, що люди, які борються за волю, – це вже не ті люди, які тільки про неї мріють… На його думку, саме Герої Крут дали початок «бандерівській ідеології», адже згодом на прикладі їхньої жертовності вчилася молодь ОУН, вояки УПА – і в урочищі Вовчак, і в Колківській республіці. Вчилися переможності духу та самопожертві в ім’я України. «Герої Крут, холодноярівці, ОУН-УПА, Небесна сотня, добробати, теперішні герої новітньої російсько-української війни – все це ланки однієї ідеології, однієї історичної тяглості, одного генетичного коду», – вважає Олександр Пирожик.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ