Україна поки суттєво відстає від антикорупційних стандартів порівняно із досвідом європейських країн. На цьому наголосила 12 грудня керівник Управління зовнішніх комунікацій Національного антикорупційного бюро України Дар'я Манжура під час зустрічі із регіональними журналістами у Києві у межах проекту «Точне відображення Угоди про Асоціацію Україна – ЄС  в українських медіа», повідомляє кореспондент «Вголосу».

За словами речниці НАБУ, за два неповних роки діяльності антикорупційне бюро передало в суди понад сто справ. НАБУ створило прецедент із притягнення до відповідальності високопосадовців, але суспільство не бачить конкретного результату. У частині справ їх суб'єкти, які є другорядними фігурантами і підозрюваними, укладають угоди зі слідством. Це пом'якшує їм вироки. Є частина справ, що постійно відкладаються – так, на жаль, втрачається доказова база. Такими методами затягування і уникнення відповідальності користуються фігуранти цих справ. Адже відкладене правосуддя – це правосуддя, яке не відбулося. У таких реаліях НАБУ мусить працювати і далі, проте важливо, що є прецеденти затримання високопоставлених посадових осіб.

Дар'я Манжура звернулася також до журналістів, які можуть своїм контролем впливати на процес таких корупційних справ. Саме увага медіа до руху цих справ у судах прискорює їхній розгляд.

Щодо чисельності НАБУ, то нині у цій структурі працює близько 700 осіб (це приблизно штат СБУ у Львівській області), у тому числі – дві сотні детективів. При відборі на ці відповідальні посади був конкурс по 60-70 осіб на місце – знайти таких спеціалістів важко. Найкраща ситуація із детективами, за словами речниці НАБУ, у Львівській області.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ