Між українцями не залежно від географічної складової фактично немає генетичних відмінностей.

Про це в інтерв'ю ІА Вголос сказала доктор біологічних наук, професор, доцент кафедри генетики та цитології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ольга Утєвська.

"Ми виявили, що по-перше: сучасний генофонд українців є дуже багатокомпонентним. Різноманіття за лінією Y-хромосом серед українців вище, ніж подібне різноманіття серед інших слов’ян. Ми належимо до тих націй, у яких найбільше генне різноманіття у Європі. Це означає, що є багато компонентів, які додавались у наш генетичний код століттями. У той же час було дуже цікаво, що коли ми порівнювали різні регіони України між собою: Лівобережжя, Правобережжя, лісову зону, степ. Ми побачили дуже низьку диференціацію того генофонду.

А це означає те, що між українцями не залежно від географічної складової фактично відмінностей немає. Тобто, незважаючи на те, що наш генофонд різноманітний, є багато генетичних ліній, але водночас вони так майстерно перемішані, що де б ми не взяли зразки – на заході, сході, півночі чи півдні, виходить так, що всюди вони однакові або практично ідентичні. Ми характеризуємось найменшою внутрішньою диференціацією серед усіх східнослов’янських народів. І в цьому наша особливість. Тоді, як росіяни чи ті самі білоруси мають генетичні відмінності значно вищі", - пояснила науковець.

ІА "Вголос": НОВИНИ