Про це пише в своїй статті для Дзеркала тижня екс-директор Національного Центру Іспитів Литви, консультант проекту USETI Альгірдас Забуліоніс.

За словами автора, це добре демонструє статистика 2017 року: з деяких предметів заповітних 150 балів не перестрибнули більше двох третин випускників, що складали ЗНО. Наприклад, з фізики — 75,4%, з історії — 72,1, з біології — 73,1, з хімії — 61,4, з математики — 65,1%.

Забуліоніс, при цьому зазначає, що якщо по одному окремому тесту ЗНО ще можна якось намагатися передбачити статистику, то вимога «не менше 150», що встановлюється на комбінацію декількох предметів, (наприклад, вимога «медичних 150» балів ЗНО з української мови, біології, та на вибір — або з хімії або фізики) може створити багато проблем не тільки вступникам, але і самим вишам. Університети можуть зіткнутися з нестачею «гідних» абітурієнтів.

«З 15 тисяч випускників середніх шкіл, які складали ЗНО з предметів «медичного» набору, тільки 5479 можна було б назвати «потенційними» студентами медичних вишів. Кожен п'ятий з них закінчував школу або в Києві, або у Львівській області. Зрозуміло, що випускників сільських шкіл у цій групі небагато — лише 661 (тобто близько 12%). А якщо хтось іще запитає про «гендерну» рівність, то тут уже зовсім соромно стане: у сільських школах Дніпропетровської і Кіровоградської областей було тільки по одному випускнику-хлопцю, який міг би думати про кар'єру лікаря. У Хмельницькій області — двоє, а в Херсонській — жодного! Про яку статистику тут ідеться — їх же всіх в обличчя треба знати! Тільки у Львівській області можна було б сформувати одну повну академічну групу з сільських хлопців, набравши їх понад 20. У всіх інших областях таких випускників шкіл чоловічої статі і по 20 не набралося б...», – вказує автор.

Подібна ситутація, за словами Забуліоніса, виникла б і навколо більш загальної вимоги: не менше 150 балів з української і іноземної (англійської, німецької, французької або іспанської) мов і ще хоча б 150 балів на ЗНО з математики або історії.

«Статистика тут теж закликає подумати: таких випускників 2017 року по країні було лише 23 тисячі (точніше — 22 983). Кожен п'ятий — з Києва або Львівської області, дівчат — майже 64%, випускників сільських шкіл — тільки 5,5%... У п'яти областях (Закарпатській, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській та Чернівецькій) таких потенційних студентів не набирається і по 500 — що можна сказати про роботу регіональних вишів у цих регіонах?», - йдеться в статті.

Нагадаємо, в нинішньому році вступну кампанію до ВНЗ України розбурхала пропозиція допустити до конкурсу на медичні спеціальності тільки тих, у кого середній бал ЗНО буде складати не менше 150 балів. Надалі таке обмеження було знято, оскільки воно було запропоновано вже після реєстрації учасників на сесію ЗНО.

У новому проекті умов вступу, Міністерство освіти, однак, повернулося до ідеї ввести обмеження при вступі на медичні спеціальності.

ІА "Вголос": НОВИНИ