Польська Ciech Group зажадала від постачальників антрациту підтвердження того, що ця сировина не походить із окупованої росіянами частини українського Донецького басейну. Про це в понеділок, 15 жовтня, пише варшавська газета Dziennik.

Як з'ясувалося раніше, постачальник KI Chemistry отримав антрацит із окупованої Росією території Донбасу, хоча й енергоносії мали документ, що начебто підтверджують їхнє російське походження. Насправді вугілля постачає Сергій Курченко, колишній «гаманець» українського президента-втікача Віктора Януковича, а його «Газовий альянс» отримав зелене світло від Кремля.

Ciech Group купує антрацит безпосередньо від іноземних постачальників або польських компаній, які імпортують цей товар до країни. Всі іноземні постачальники мають сертифікати, що вказують на російське походження антрациту. Компанія намагається імпортувати антрацит, що походить переважно зі Сибіру, адже сибірське вугілля містить набагато менше сірки, ніж донецьке, що покращує виробничі параметри цього енергоносія.

«Ciech Group діє відповідно до законів, дотримуючись положень польського й європейського законодавства в галузі торгових відносин із Кримом і Севастополем, а також міжнародних торговельних санкцій щодо компаній і осіб, пов'язаних із російсько-українським конфліктом. За законом (про комерційну таємницю. — Ред.) ми не можемо розкривати дані про наших підрядників, — каже Мирослав Кук, прес-секретар компанії, — коли питаємо про це польських підрядників, які імпортують паливо. Однією з них була компанія K-Investments зі Зельоної Гури».

K-Investments упродовж кількох місяців заперечувала, що імпортує антрацит із Донбасу. Але коли ж їх упритул спитали, хто насправді є виробником імпортованої ними сировини, у компанії зізналися: «Ми не знаємо, хто є виробником вугілля або яким чином воно приїхало, бо цього й не було потрібно. А було потрібно мати продукт з чітко визначеними параметрами, які були б перевірені на кордоні незалежною лабораторією», — зазначив Павел Кувалов, президент компанії.

За даними журналістів видання Dziennik, інші польські компанії, що імпортують антрацит, також постачали до Польщі донбаське вугілля — Carbo Holding, TD Anthracite зі Славкова і краківська East-Pol. Проте журналісти такі не змогли отримати коментар жодної з них.

ІА "Вголос": НОВИНИ