Правління НБУ на чолі з Яковом Смолієм проводить позачергову зустріч із керівниками найбільших 40 банків країни, присвячену підготовці банківського сектору до роботи в умовах режиму воєнного стану на випадок його можливого запровадження.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору у разі запровадження воєнного стану. Ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування», — наголосив голова Національного банку, відкриваючи зустріч із банкірами. «Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору у разі запровадження воєнного стану. Ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування», — йдеться у повідомленні.

Зважаючи на це, Національний банк не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках.

У НБУ відзначили, що за необхідності банки можуть, як і раніше, користуватися стандартними інструментами підтримки ліквідності й інструментом екстреної підтримки ліквідності ELA.

«Також ми продовжуємо уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку та готові здійснювати валютні інтервенції у разі потреби, щоб не допускати різких «стрибків» курсу під тиском психологічних чинників. Національний банк має для цього достатньо ресурсів та інструментів. Наразі обсяг міжнародних резервів сягає 17,8 млрд доларів», — зазначається у повідомленні.

Також правління НБУ закликало учасників ринку докласти максимум зусиль для забезпечення функціонування банківського сектора в робочому режимі та мінімізації можливих ризиків в умовах воєнного стану.

Своєю чергою, топ-менеджери українських банків підтвердили готовність забезпечувати безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматних і термінальних мереж.

Як писав “Вголос”, раніше в “Укрпошті” заявили, що незважаючи на можливе впровадження воєнного стану в Україні, виплата пенсій буде здійснюватися в штатному режимі.

Нагадаємо, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

Весь склад ВМС підняли за тривогою, всі кораблі виходять у море.

Рада національної безпеки й оборони на засіданні, що почалося після півночі 26 листопада, підтримала рішення про впровадження воєнного стану в Україні на 60 діб.

Петро Порошенко пропонує ВРУ розглянути на позачерговому засіданні в понеділок рішення про запровадження воєнного стану в Україні.

Представник Порошенка в Криму заявив, що поранених українських моряків вивезли до Москви. Денисова ж каже, що вони в Керчі.

Захоплені прикордонниками ФСБ РФ українські кораблі прибули до Керчі.

ІА "Вголос": НОВИНИ