Телепроект представляє чисто гіпотетичну, вигадану ситуацію, повідомляє ВВС.

Зйомки фільму вели протягом декількох годин в одному приміщенні, де засідав «комітет з оборони». До цього автори фільму провели кілька місяців, вивчаючи ситуацію в регіоні, реальні події минулого й моделюючи гіпотетичну ситуацію, на яку повинні були реагувати учасники програми.

Згідно з повідомленням, сюжет фільму базується на тому, що після захоплення латвійського Даугавпілса проросійськими повстанцями і втручання американсько-британської коаліції світ опиняється на межі масштабної ядерної війни, повідомляє УНІАН

За сценарієм, рятівниками людства стають члени британського кабінету міністрів. Дія відбувається в командному пункті збройних сил Великобританії.

Конфлікт починається в Таллінні (Естонія) під час акції пам'яті радянських воїнів, загиблих під час Другої світової війни: на групу демонстрантів нападають кілька людей у масках і з естонськими прапорами. Потім заворушення переходять в інші частини країни, а також до сусідньої Латвії. Росія звинувачує владу Естонії в тому, що вона ініціювала напади на активістів.

Ролі головних героїв фільму – британських військових і чиновників – грають колишні високопоставлені керівники країни, зокрема колишній командувач сил НАТО в Європі Річард Шірефф, адмірал королівських ВМС Лорд Вест, колишній член комітету з розвідки британського парламенту баронеса Невілл-Джонс. Чиновники у фільмі знайомляться з випусками новин і доповідями британського представника при НАТО про розвиток ситуації.

Тим часом ватажок бойовиків, які захопили будівлю адміністрації Даугавпілса, заявляє, що місто повністю перебуває під контролем «Латвійсько-російського союзу» і в ньому незабаром пройде референдум про незалежність від Риги. Влада Латвії називає те, що відбувається, незаконним, а оголошений референдум нелегітимним. Учасники наради в Лондоні після цих заяв починають обговорювати, чи є те, що відбувається, агресією проти країни-члена НАТО і чи потрібно альянсу ініціювати запуск механізму з колективного захисту.

Автори фільму наголошують, що сюжет вигадано, проте за основу було взято події на Сході України.

Метою постановників було показати, як можуть розвиватися події в разі нової війни в Європі. Згідно з початкових титрів, під час фільму було опитано безліч колишніх військових й експертів, які висловилися з приводу відповіді НАТО на можливу агресію.

Слід зазначити, що під час регулярних навчань НАТО, які проходять на території Латвії, відпрацьовують саме захист цієї країни від можливих нападів ззовні.

Минулої осені норвезьке телебачення транслювало серіал «Окупація», в якому показували гіпотетичну ситуацію окупації Норвегії Росією «для захисту енергетичної безпеки ЄС». 

ІА "Вголос": НОВИНИ