Представники української спільноти в Іспанії розкритикували діяльність та звернулися до Надзвичайного та Повноважного посла України в Іспанії Анатолія Щерби.

Про це інформує Міжнародне об'єднання українських націоналістів у Facebook.

«Звертаюся до Вас від імені Федерації українських асоціацій Іспанії, яка підтримує Україну та українців у важкий для нас всіх час.

Нас як іспанську юридично зареєстровану структуру українців в Іспанії стривожила ситуація, в якій не в найкращій формі зображується українська громада в Іспанії та Посольство України як офіційне представництво держави Україна в Іспанії.

Ми багато років як у теперішню Вашу каденцію як Посла України в Іспанії, так і в попередню (разом із продовженням), терпіли Вашу політику ігнорації українських громадських організацій в Іспанії та фаворитизму, яка приводила до поділу громад, а Ви особисто провадили політику «поділяй і володарюй», стабільно заявляючи, що українці Іспанії «нездатні до об'єднання», тим самим вносячи зневіру в потуги тих лідерів громад, котрі прагнули цього об'єднання впродовж багатьох років.

На сьогоднішні Ваша ігнорація лідерів громад привела до кроків відчаю в деяких представників громад, які щиро прагнули саме Вашої підтримки, як представника України, дипломата та старшого колеги, сподіваючись на Ваш патріотизм і людяність. Чого, на жаль, не дочекалися.

Ваша пасивність у згуртуванні намірів громади (розуміємо, що це не є Вашою основною роботою, як Ви часто повторюєте, але в не час, коли потрібна допомога Україні від кожного зокрема та від всіх разом), Ваша безініціативність, небажання бути на чолі добрих починань громади, а часом і пряме блокування ініціатив лідерів громад приводило до зневіри в громаді, до сварок і скандалів, до ситуативних та «протокольних» заходів «для галочки», до того, що російська пропаганда в Іспанії повністю декласувала Посольство України як представника офіційної держави Україна, яке, на наше глибоке переконання, мало інформувати щоденно Іспанію офіційну та іспанське суспільство щодо російської агресії в Україні.

Замість того Ви допустили ситуацію до того, що зараз втягнулися в негідну для Посла України переписку з лідерами української громади на шпальтах іспанських газет, замість того, щоб зустрітися і допомогти громаді в її прагненнях допомогти Вам робити Вашу ж роботу, за яку Вам платить зарплату український народ! Ви, як дипломат, не могли не передбачити, що після Вашої ігнорації активісти можуть звернутися до преси, тому що Ви цинічно ігноруєте український громадський рух в Іспанії і не підтримуєте його в проукраїнських проектах.

Більше того, Ви влаштовуєте травлю ініціатора процесу, патріота, журналіста Андрія Якубіва, який щиро від Вас очікував підтримки, але аж ніяк не переслідувань!

І саме Ви, Ваша ігнорація, подвійні стандарти та маніпуляція привели до ситуації, яку ми, громада українців в Іспанії, маємо сьогодні і яка не робить честі ні нам, ні Вам, ні Україні.

Ми не знаємо, за які заслуги Ви знову стали Послом України в Іспанії, коли і перша Ваша каденція не була відзначена «надзвичайними успіхами», хіба крім, знову ж таки, тільки скандалами та проблемами, які виникали виключно по Вашій вині і небажанню чути громаду, як і зараз, відгородившись від громади стінами вілли з вікнами на «автокільце», яке, з Вашої чиновницької пропозиції (щоб показати свою роботу!) назвали іменем дочки українського народу славної Лесі Українки.

Це був цинізм вищого ґатунку! Може Ви ще й орден за це отримаєте?

Ми закликаємо Вас утриматися від будь-якої спроби цькувати і залякувати членів наших організацій, які є повноправними членами іспанського європейського суспільства, як Ви колись погрожували Господарським судом Києва Федерації українських асоціацій Іспанії (!), не виконавши свої ж зобов'язання за підписаними Вами ж договорами, зіславшись на форс-мажорні обставини.

Ми не подали тоді в суд на Вас, на МЗС України, як іспанська структура, не хотіли приносити Україні поганий імідж. А ви дали тоді слово дипломата повернути кошти. Слово дипломата! Ми взяли кредит в 14 000 євро і розрахувалися з іспанцями. Але Ви залишилися винні й понині. Матеріально і морально! Як Ви знову їхали до Іспанії, до нас, до громади, із яким лицем?

Сьогодні Ви нас не залякаєте.

Нещодавно, в кінці листопада цього року, Президент України та Міністр закордонних справ України на Світовому Конгресі Українців в Києві закликали українців закордоння продовжувати допомагати Україні в світі.

Ми робимо це. Нам важко боротися із «русскім міром», який потужно фінансує Росія. В нас, на жаль, відсутнє таке фінансування.

Але нам ще важче боротися із Послом України, який, за своїм статусом, мав би допомагати нам та підказувати, а не боятися, «як би чогось не вийшло»!!!

Вимагаємо від Вас провести нараду представників українських організацій в Іспанії в приміщенні Посольства України в Мадриді із порядком денним, який би зняв напругу в українському середовищі в Іспанії хоча б на сьогоднішній день.

Ми направляємо також цього листа разом із зверненням Президенту України та Міністру закордонних справ України, розуміючи, що від Вас ми відповіді можемо не отримати, як і часто не отримували на протязі попередніх років, а в зустрічах, про які ми просили Вас та Посольство, нам часто просто відмовляли.

В цьому зверненні ми вимагаємо в Президента України Вашої відставки з посади Посла України в Іспанії.

Ми потребуємо Посла-патріота, з яким буде конструктивна співпраця на користь громаді та Україні.

Вимагаємо від Вас припинити розміщувати в іспанських ЗМІ неправдиву щодо української громади інформацію, тому що саме Ви винні в ситуації, що склалася.

І це є ніякий не «фейк», а правдива інформація, яку розмістила іспанська газета. І це був крок відчаю із боку ініціаторів, щоб привернути увагу до людей, котрих ви свідомо ігнорували багато років.

Ми розуміємо, що зараз Ви можете навісити багато клейм на ініціаторів попереднього листа до МЗС та до Президента України — тепер щодо того, що десь видно «руку Кремля», що десь є провокації, що «йдуть вибори», що десь уже є громадяни Іспанії, а не українці… А громадяни США чи Канади, діаспора, українці за походженням — Ви їх теж віднесете до «непатріотів» або руки Кремля?

Нам не потрібен безлад. Ми закликаємо до порядку. За нас говорять наші справи на підтримку громаді в Іспанії та Україні. Якщо потрібно, то ми приведемо людей на підтримку і зберемо тисячі підписів, яким Ви також не вірите, вважаючи і їх, і нас «фейковими організаціями»!

В нас нема особистої ворожнечі з Вами і ми довго старалися бути толерантними до Вас. Але всьому є межа. Ви є український чиновник і маєте працювати на державу Україна, як працюють дипломати в інших країнах.

Ми впевнені, що із приїздом нового Посла України в Іспанію ситуація зміниться — як це було до Вас і як це буде, віримо, після Вас. Дай Боже, щоб і Ви це зрозуміли.

Очікуємо на Вашу відповідь згідно із Законом України «Про звернення громадян» у встановлені терміни.

Від імені громади,  президент Федерації українських асоціацій в Іспанії,  громадянин України Михайло Петруняк", - зазначено у зверненні.

Р.S. Федерація українських асоціацій в Іспанії, яке очолює Михайло Петруняк, представляє на Піренейському півострові Світовий Конгрес Українців.

Як писав «Вголос», Злочинна бездіяльність: діаспора запідозрила посла України в Іспанії у підіграванні Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ