Про це в інтерв’ю «Вголосу» заявив глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, коментуючи останні заяви очільника МЗС РП Вітольда Ващиковського.

«Дуже дивує позиція пана Ващиковського щодо «небажання» Українського інституту національної пам'яті співпрацювати із польськими колегами. Вочевидь, міністр або ніколи, або дуже давно спілкувався з Польським інститутом національної пам'яті. Буквально 2 тижні тому в Черкасах закінчився 5-й польсько-український форум істориків, який був організований за участі польських істориків та керівництва польського ІНП. Насправді ми активно співпрацюємо, обмінюємося досвідом, архівними документами, навіть організували виставку про Катинську трагедію. Дивує також, що заявки про відсутність співпраці, чи то навіть «холодну війну», прозвучали і з уст теперішнього керівника ІНП Польщі. Як зрозуміти поведінку колег, які з одного боку активно з нами співпрацюють, а з іншого заявляють про відсутність такої співпраці?» - зазначив В’ятрович.

Нагадаємо, під час офіційного візиту до Львова глава польського дипвідомства заявив представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків щодо українсько-польського примирення у питаннях спільного історичного минулого і що українські пам’ятники, які збудовані в Польщі незаконно, без згоди польської влади, повинні бути визначені як нелегальні, а їхній демонтаж залежить від місцевого самоврядування.

«Ми є народом, який велику увагу приділяє тим, хто загинув, помер, і, очевидно, шануємо всі місця пам’яті. Ми є державою, яка хоче, щоб ці місця пошанування загиблих були впорядковані, згідно з польським законом. Ми не можемо шанувати ті пам’ятники, які нелегально встановлені. Маємо Інститут народної пам’яті (польський – ред.), який хоче співпрацювати з українським Інститутом і не має на це відповіді. Президент Анджей Дуда торік запропонував співпрацю президентові Петрові Порошенку, щоб налагодити співпрацю на кшталт Інституту Яд Вашем (меморіальної установи в Ізраїлі – ред.), щоб шукати людей, героїв, які допомагали один одному в важкі часи, рятували. На сьогодні ці пропозиції – без відповіді», – заявив польський міністр.

Також очільник МЗС РП спричинив гучний скандал, відмовившись відвідати музей «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора.

ІА "Вголос": НОВИНИ