Про це повідомляє громадянська мережа «Опора», представники якої спостерігають за перебігом виборів.

«На ранковому засіданні ДВК №530580 с. Полив’яне Великосорочинського району Полтавської області виявили нестачу контрольних талонів для скриньок для голосування за місцем перебування. Як інформують спостерігачі "Опори", комісія повідомила про це у ТВК і попросила довезти їм контрольні талони. Наразі проблему вирішили і доставили контрольні талони на ДВК. Проте через цю ситуацію сталася затримка і голосування на дільниці розпочалося не о 8:00, а о 8:15», - зазначається, зокрема, в одному з повідомлень.

За даними спостерігачів, на Житомирщині одна з дільниць не відкрилася вчасно, люди чекали під дверима, щоб проголосувати.

«На ДВК №180806, що у с. Бучмани Олевського району, станом на 8 годину ранку дільниця не відкрилася. Люди чекають за дверима, щоб проголосувати. А у Законі зазначено, що голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви (ч. 1 ст. 77). Крім того, згідно з ч. 4 ст. 77 Закону України "Про місцеві вибори" дільнична виборча комісія не раніш як за 45 хвилин до початку голосування проводить засідання, під час якого відкривається сейф (металева шафа, кімната) з виборчими бюлетенями», - наголошують в «Опорі».

Також спостерігачі зафіксували, що в Житомирській області в приміщенні ДВК не було сейфу для бюлетенів. Перед голосуванням члени комісії переносили бюлетені із сільської ради, де вони зберігалися у сейфі, до клубу, де розміщується дільниця.

На Херсонщині була спроба проголосувати без паспорта. Виборця відправили додому за документом.

«На ДВК №650249, що в с. Гладківка Голопристанського району Херсонської області, зафіксована спроба голосування без паспорта. Виборець прийшов на дільницю без документа, який посвідчує особу, та намагався отримати бюлетень і проголосувати», - йдеться в повідомленні.

На Закарпатті на виборчих дільницях встановлювали відеокамери прямо під час засідання ДВК, у день виборів.

«На виборчій дільниці №210464 камери відеоспостереження у приміщенні почали встановлювати лише сьогодні – прямо під час ранкового підготовчого засідання. Встановлювали обладнання безпосередньо члени Полянської СВК та Свалявської РВК. На момент 08:00 – коли двері дільниці відчинилися для виборців, – члени комісії доробляли ще одну відеокамеру. Всі інші дільниці у селах новоствореної об’єднаної Полянської громади Свалявського району Закарпаття, за інформацією спостерігачів "Опори", відкрилися і запрацювали вчасно. Перша година голосування викликала ажіотаж, на деяких ДВК помітні великі черги», - зазначають спостерігачі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ