«Плюсик поставлять, результати визнають, нас змусять йти на реальні поступки»

Дипломат та громадський активіст Богдан Яременко зазначив: те, що бойовики та деякі світові лідери вимагають проведення виборів на Донбасі без контролю над україно-російським кордоном  насправді прописано у дев’ятому пункті Мінських угод, а тому варто звинувачувати не французького президента, а українську владу, яка ці домовленості погоджувала.

«От якраз міністр закордонних справ Франції Еро тут і ні до чого. Не бачу жодної причини критикувати його за вимогу - спершу вибори, а далі - контроль над кордоном. Це саме те формулювання, яке погодив Порошенко: «9. Восстановление полного контроля над государственной границей со стороны правительства Украины во всей зоне конфликта, которое должно начаться в первый день после местных выборов и завершиться после всеобъемлющего политического урегулирования».... Які претензії до Франції?», - вважає Яременко.

Наполягають на проведення виборів в окупованому Донбасі і в Україні, щоправда це в основному представники з числа екс-регіоналів, які до речі, вже закликають відновлювати економічні зв’язки з Росією. Так, український олігарх, учасник Мінських переговорів та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук вважає, що вибори на Донбасі можна проводити і без контролю над україно-російським кордоном, про що, до речі, говорив і Олланд.

«Мінські угоди закликають до негайного і повного двостороннього припинення вогню з подальшим виведенням усіх видів важкого озброєння з обох сторін і створенням ефективного режиму моніторингу перед проведенням місцевих виборів. Київ також має прийняти закон, який регулює вибори, і закон, який передбачає амністію для сепаратистів, котрі не скоїли тяжких злочинів, – це те, що стало спірним політичним питанням у Києві і досі не врегульовано»

Натомість політолог Михайло Басараб назвав вибори на окупованій частині України «фейковими», за які доведеться відповідати реальними вчинками:

«Вибори на окупованих територіях навіть під тотальним спостереженням ОБСЄ на практиці виявляться масштабним фейком. Однак плюсик поставлять, результати визнають. Нас змусять йти не на фейкові, а на реальні поступки. В ОРДЛО виборів не може бути за визначенням. Вони колись відбудуться у двох областях України - після засудження кремлівського режиму у міжнародному трибуналі і розпаду Росії», - вважає політолог.

Якщо все таки вибори на окупованому Донбасі проведуть, то, як зазначив  громадський активіст Олександр Аронець, наступною вимогою «мінського формату» буде те, що Україні усі свої зовнішньополітичні кроки потрібно погоджувати з Росією.

«Не важко спрогнозувати наступну заяву Олланда після проведення виборів в окупованих територіях. Класика жанру: потім Олланд скаже, що Київ не має права приймати жодне зовнішньополітичне рішення, не порадившись з окупантом», - вважає активіст.

Народний депутат України, заступник голови ВО «Свобода» Андрій Іллєнко процитував слова гетьмана Пилипа Орлика, наголошуючи, що якщо піти на поступки Росії один раз, то наступного разу може і не бути:

«На чергові заяви Олланда щодо «виборів» на окупованих територіях найкращу відповідь знаходимо в гетьмана Пилипа Орлика.  Дарма, що це відповідь з іншої епохи, але мало що змінилося з того часу. І на французькій темі Орлик був сильний - спілкувався з королями постійно, а його син Григір був адьютантом його величності Людовіка XV: Чи можна присягати на погибель Вітчизни? Москва, узявши з вас присягу, як захоче, так з вами і з Вітчизною нашою вчинить, і тоді присяга ваша й душу вашу занапастить, і Вітчизну в безодню кине, і вольності позбавить», - зазначив депутат.

До речі, бойовики на окупованій території на початку жовтня уже встигли провести репетицію «виборів» - так званий, праймеріз, на якому обирали мерів міст та місцевих депутатів. За даними підконтрольних «ДНР/ЛНР» ЗМІ, дана подія на окупованій території відбувалась на «високому» рівні: були і дебати, і голосування на виборчих дільницях, і нібито іноземні спостерігачі із 17 країн світу, зокрема США, Ізраїлю, Палестини, Індії, Польщі та Росії. А перемогли ж звісно, свої місцеві сепаратисти, набравши вже за доброю традицією – більше 80% голосів.

Що буде, якщо вибори на окупованому Донбасі таки проведуть, хто там переможе і які наслідки будуть для України, «Вголос» поцікавився у військового експерта, екс-працівника Генштабу Олега Жданова, політичного експерта, директора Центру суспільних відносин Євгена Магди та у політолога Сергія Тарана.

Що буде, якщо вибори на окупованому Донбасі відбудуться найближчим часом?

Олег Жданов: На території України знаходяться військові з Російської Федерації. А при наявності російських військ на нашій території ці вибори пройдуть просто під дулом автомата.  Якщо ці вибори відбудуться, то ми фактично капітулюємо перед Російською Федерацією. Як наслідок,  ми отримаємо анклав колишній бойовиків, який матиме широкі повноваження та  право вето на прийняття внутрішньополітичних рішень та на формування державної політики. В таких умовах ці вибори проводити не можна.

Сергій Таран: Є два сценарії, як можуть проходити ці вибори на Донбасі: це український, який буде здійснюватися на наших умовах та російський, який відбуватиметься на умовах Росії. Щодо російського сценарію, то вибори мають відбутися уже зараз, коли військових не виведено, миру немає. По суті відбудеться легітимізація тієї влади, яка зараз є на окупованих територіях, бо інші там просто не переможуть, тобто офіційною владою, визнаною у Києві та світовою спільнотою стануть проросійські бойовики. Якщо говорити про український сценарій, коли вибори можна проводити після того, як Україна отримає контроль над своїм кордоном та зможе здійснювати там свою державну політику. Тоді важко буде в тому плані, що доведеться на окупованих територіях відновлювати зруйновані об’єкти інфраструктури. Відбудеться дуже складний і затратний процес, який, якщо його грамотно здійснити, дасть змогу добитися миру.

Які політичні партії зможуть балотуватися на окупованому Донбасі?

Олег Жданов: Якщо теоретично ці вибори відбудуться зараз, то це будуть внутрішні вибори із числа тих політичних сил, які будуть там створені в короткий термін. І зрозуміло, що наших політичних партій, які мають проукраїнську позицію, там не буде. На цих територіях зможе обиратися тільки «Опозиційний блок» і все. 

Якщо вибори на окупованому Донбасі відбудуться, як на це відреагує українське суспільство?

Олег Жданов: Наше керівництво не ризикне стабільністю всередині країни , яка і так дуже не стійка. Якщо президент наважиться на такий крок, то це може підняти населення на спротив проти влади, може відбутись третій Майдан. Бо дуже багато людей постраждало від Російської агресії, багато загинуло. Проте,  думаю, що Порошенко не хоче втратити своє крісло, а тому він не наважиться на такий крок.

Сергій Таран: Варто додати, що наслідки будуть і на міжнародному рівні: світ сприйматиме війну на Донбасі не як російсько-українське протистояння, а як внутрішній конфлікт. Відтак у Заходу з’являться підстави зняти із Росії санкції. А Україна залишиться сам на сам із країною-агресором та бойовиками при владі. І це найгірший сценарій, наслідки якого важко спрогнозувати

Чи є зараз юридичні підстави для проведення виборів на Донбасі?

Євген Магда:  Для проведення цих виборів немає ні юридичних, ні  економічних , ні військових підстав, а тому заява Олланда чи інших – це позиція його, а те, що відбувається на території України має регулюватися українськими законами, а на сьогоднішній момент закону про вибори на окупованому Донбасі немає і говорити, що такий закон буде найближчим часом ухвалений – наївно. Тому варто розуміти, що є Мінські домовленості, які на сьогоднішній день в жодному пункті повністю не виконані . А поки вони не будуть виконані, про жодне політичне врегулювання мова не йде – це чітка позиція України.

Сергій Таран: У Мінських домовленостях йдеться про отримання контролю над кордоном на другий день після проведення виборів на окупованому Донбасі. Інші пункти міських угод передбачають розведення військ, демілітаризацію, роззброєння  бойовиків. Передбачається, що там проведуть вибори за українськими законами, а те, що якщо у цих виборах не зможуть взяти участь якісь з українських партій, то це буде невиконання одного з пунктів домовленостей. Зараз Україна веде дипломатичну гру і, звичайно, Мінські угоди нікому не подобаються, але поки ніхто не запропонував альтернативи, яка б гарантувала продовження санкцій щодо Росії. А Мінські угоди принаймні дають таку можливість. Не варто перебільшувати їх вагу, проте потрібно розуміти, що це всього лише дипломатична гра, головною інтригою якої є те, чи ефективно ми використовуємо  час умовного затишшя, щоб збільшити потужності української армії. Якщо ми матимемо потужну армію, то ми ці вибори виграємо, а якщо продовжуватимемо надіятись на когось на Заході, то ми програємо.

Чому тоді світові лідери роблять подібні заяви?

Олег Жданов: Різкі заяви Олланда пов’язані з тим, що  його, як політичного лідера, дуже сильно підкосило вето РФ щодо французької резолюції по Сирії в Радбезі ООН і він, як міжнародний політик, отримав значні репутаційні втрати . А такі заяви він робить, бо йому потрібна перемога на міжнародній арені . Аналогічна картина була і минулого року, коли Німеччина активувала свої дії на міжнародній арені, тоді Ангела Меркель говорила те саме.

Євген Магда:  Варто зазначити й те, що Франція і Німеччина зацікавлені, щоб конфлікт на Донбасі якомога швидше припинився, бо його існування створює небезпеку для Європи, це фактично найбільший конфлікт на європейському континенті за останні 30 років. А Франція та Німеччина, які не спроможні його припинити, демонструють повну байдужість. До речі, у 2017 році будуть вибори як у Франції, так і у Німеччині. Можлива зміна влади, а Олланд, відображаючи суспільну думку більшості французів, таким чином хоче показати, наскільки він може ефективно проводити зовнішню політику.

Що тоді в подальшому відбуватиметься на окупованому Донбасі

Євген Магда: Буде ескалація конфлікту чи його просто заморозять – це важко передбачити. Але я це буде не настільки важливим, бо зараз Путін робить ставку на інформаційну війну, адже це дієвіший елемент гібридної війни, ніж безпосередньо військові дії. Чому? Бо інформаційна війна дозволяє отримати вагоміші політичні наслідки. Тому варто тут бути обережнішими.

 

Марія Бойко, «Вголос»

В тему

Наступного дня після заяв Олланда,  ПАРЄ у своїй резолюції та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр категорично заявили, що поки вибори на окупованому Донбасі не можна проводити, адже не виконуються Мінські домовленості. До речі, за резолюцію ПАРЄ щодо України не голосувала Грузія, яка свого часу теж постраждала від російської агресії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ