На думку Комітету виборців України, головними загрозами з боку Росії на президентських виборах є інформаційний вплив, кіберпровокації, фінансова підтримка та технології силового характеру.

Про це в ході міжнародного круглого столу «Шотландсько-український круглий стіл із питань виборів і протидії російській дезінформації» повідомив голова КВУ Олексій Кошель.

Він зазначив, що найбільше це проявляється в питаннях поширення російського аналогового телебачення в прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Крім того, значний відсоток громадян України має доступ до російського телепродукту через супутникове мовлення.

"Зараз російська пропагандистська машина намагається максимально використовувати таку залежність і значно нарощує відсоток тематики, пов’язаної з українськими виборами. Цілком реальною є технологія інформаційних провокацій — створення фейкових сторінок обласних і районних організацій політичних партій і кандидатів для поширення недостовірної інформації в переддень виборів", — зазначив Кошель.

У КВУ полічили, що під час загальнонаціональних кампаній традиційно понад 50 % коштів, які витрачають політики, є тіньовими фінансовими ресурсами. Через це зростає ризик імовірної фінансової підтримки українських кандидатів із боку громадян і компаній, пов’язаних із РФ.

ІА "Вголос": НОВИНИ