Під час виборів Президента, які в Україні відбудуться 31 березня, на виборчих дільницях не буде камер відеоспостереження.

Про це повідомив заступник голови ЦВК Євген Радченко, інформує «Українська правда».

«Одне з тих питань, яке викликає посмішку і на які вже набридло відповідати, але відповідаю. Отакі відеоспостереження на виборчих дільницях ніяким законом, у тому числі законом про вибори Президента, не передбачені, тому цього відеоспостереження не буде», — сказав Радченко.

Він нагадав, що свого часу справді організовували відеонагляд на виборчих дільницях. Тоді це коштувало державі майже мільярд гривень, але було зовсім неефективним.

«На це було потрачено 996 мільйонів гривень, було куплено 32 тисячі з лишком програмно-апаратних комплексів… Ця вся система була змонтована, працювала. У результаті з понад 30 тисяч таких комплектів було здійснено трохи більше ніж 180 тисяч заходів у систему, приблизно 7,5 разів на кожну виборчу дільницю люди заходили подивитись. Ефективність свідчить сама за себе», — сказав заступник голови ЦВК.

Водночас Радченко додав, що органи державної влади або місцевого самоврядування мають право забезпечувати охорону та безпеку приміщень, які їм належать, і в яких будуть виборчі дільниці. Тому у разі бажання чи необхідності вони можуть встановлювати камери у своїх приміщеннях.

«Але ці камери не мають на меті фіксування чи спостереження за голосуванням чи підрахунком голосів. Це може бути виключно з міркувань безпеки», — підсумував Радченко.

У виборах Президента, які відбудуться 31 березня 2019 року, мають намір взяти участь 74 % громадян України.

На друк бюлетенів Центральна виборча комісія має намір витратити 166,36 млн грн.

Як писав «Вголос», між серйозними кандидатами у Президенти України зараз де-факто триває одна розмова: про майбутні посади.

ІА "Вголос": НОВИНИ