Як свідчить прогноз компаній Ipsos та Sopra Steria, оприлюднений в ефірі телеканалу France24 одразу після закриття виборчих дільниць, партія Макрона та її союзник, партія «Демократичний рух», можуть отримати 355 мандатів з 577-ми у Національних зборах, - пише Deutsche Welle.

Згідно з цим прогнозом, консервативна партія «Республіканці» матиме у парламенті наступного скликання 125 депутатів, Соціалістична партія - 49, «Нескорена Франція» і комуністи - 30, праворадикальна партія «Національний фронт» - 8 депутатів.

Утім, прогноз компанії Elabe дає партії Макрона більше місць у новому парламенті - від 395 до 425. 

Раніше соціологічні опитування свідчили, що партія Макрона може розраховувати на здобуття помітно більшої кількості мандатів - від 400 до 470.

Другий тур парламентських виборів у Франції проходив на тлі дуже низької явки. Станом на 17 годину вона становила 35,3 відсотка. Очікується, що в підсумку вона не перевищить 42-43 відсотки. 

Вибори до Національних зборів Франції відбуваються за мажоритарною виборчою системою у два тури. Для того, щоб бути обраним, кандидат повинен отримати в першому турі абсолютну більшість голосів і не менше чверті голосів усіх зареєстрованих виборців. У разі, якщо жоден з кандидатів не здобув у першому турі абсолютної більшості, двоє кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів, виходять до другого туру, де переможець визначається відносною більшістю. У другому турі можуть брати участь і більше, ніж два кандидати, - за умови, що вони набрали щонайменше 12,5 відсотка голосів усіх зареєстрованих виборців.

ІА "Вголос": НОВИНИ