Про це йдеться у презентованому дослідженні Міжнародної організації з міграції в Україні та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, передає УНІАН.

Зокрема, під час опитування у респондентів запитали про наміри голосувати на виборах у 2019 році. Так, 41% опитаних ВПО відповіли «так», тоді як 33% - «ні», ще 24% не визначилися. Також 2% не мають відповіді на це запитання.

Водночас, найпоширенішою причиною, з якої переселенці не мають наміру голосувати на наступних президентських та парламентських виборах, є переконання в тому, що вони, як внутрішньо переміщені особи, не мають права голосувати на виборах (31%). Також 24% повідомили, що не вірять у вибори або не довіряють владі, а 16% зазначили, що не знають, як голосувати в місці переміщення.

Іншими згадуваними причинами були брак зацікавленості в участі у виборах (11%), відсутність кандидатів, за яких можна було би проголосувати (9%), релігійні міркування (2%), нестача часу (1%) та «інші» причини (1%), ще 5% не відповіли на запитання.

Окрім того, їх запитали про наміри голосувати на наступних місцевих виборах за нинішнім місцем проживання, якби була така можливість: 58% відповіли, що проголосували б на наступних місцевих виборах, якби була така можливість, 22% не голосували би, 19% не знають і 1% не мають відповіді.

Також більше половини переселенців (60%) не знали, як голосувати на їхньому нинішньому місці проживання, тоді як 38% повідомили, що обізнані з процедурою голосування, 2% респондентів не відповіли на це запитання.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ