Акумулятор, винайдений інженерами Фуданьського університету в Шанхаї (Китай), тримає заряд при температурі -70 ° C, тоді як звичайні літій-іонні батареї, які використовуються сьогодні в більшості стільникових телефонів, електромобілів і інших пристроях, вже не здатні виконувати свої функції. Винахід китайських вчених дозволить створити акумулятори для використання в найхолодніших місцях на Землі або космічних апаратах, які зможуть здійснювати подорожі до більш далеким від Сонця планет. Про це пише naked-science.

«Звичайний літій-іонний акумулятор складається з електродів, розділених пористим сепаратором, просоченим електролітом. Переносником заряду є позитивно заряджений іон літію, який має здатність впроваджуватися в кристалічну решітку електроліту. Чим нижче температура, тим складніше іонам  «пробиватися» в електролітний матеріал», - пояснює один із співавторів винаходу Шаолі Донг.

Низькі температури роблять звичайні літій-іонні батареї менш ефективними. Так, при -40 ° C вони здатні забезпечувати лише близько 12% заряду, який вони мають при кімнатній температурі; при -70 ° C вони взагалі не працюють.

Нова батарея містить особливий вид електроліту, який дозволяє іонам легко переміщатися між електродами навіть при екстремальному холоді. Батарея утримує близько 70% від своєї ємності при кімнатній температурі навіть при -70 ° С.

Вчений з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Ширлі Мен, коментуючи винахід, вказав на те, що енергоємність представленого акумулятора поки недостатня для застосування навіть в побутових пристроях. «Цей момент потребує доопрацювання», - вважає він.

ІА "Вголос": НОВИНИ