Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Як повідомлялося раніше, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував «Газпром» на суму в розмірі 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу.

Повідомлення «Газпрому» про сплату штрафу було направлено 4 березня 2016 року, відповідно «Газпром» повинен був сплатити штраф до 4 травня 2016 року.

12 квітня 2016 року «Газпром» подав позов у Господарський суд Києва з проханням визнати недійсним це рішення АМКУ, але позов так і не був прийнятий судом до розгляду.

«Газпром» намагався оскаржити ухвалу Госпсуду Києва про повернення його позову без розгляду, але суди вищих інстанцій підтвердили законність даного рішення.

АМКУ подав позов до Господарського суду Києва про примусове стягнення штрафу і пені (у розмірі, аналогічному штрафу) 5 жовтня 2016 року.

Міністерство енергетики Росії 9 грудня 2016 року висловило стурбованість рішенням Господарського суду Києва про стягнення з «Газпрому» штрафу і заявило, що це викликає ризики для надійності і стабільності транзиту російського газу через Україну. Міненерго Росії закликало Україну скасувати це рішення.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що вилучення транзитного газу в рамках можливого виконання рішення Господарського суду Києва про стягнення з «Газпрому» штрафу АМКУ неможливо. Також Насалик підтвердив, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман гарантував Єврокомісії, що транзитний газ не буде заарештований за рішенням суду.

АМКУ розглядає можливість стягнення з «Газпрому» штрафу також і в іноземних юрисдикціях. Рішення про зобов'язання сплатити штраф і пеню вступило 22 лютого.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ