Про це повідомляють Факти ICTV.

До 26-ї річниці Дня Незалежності України експерти торгового майданчика Zakupki.Prom.ua, офіційного учасника системи ProZorro, зібрали цікаві приклади закупівель патріотичної одягу та дізналися, кому знадобилося 180 бейсболок з принтом тризуба, а хто – серйозно витратився на вишиванки ручної роботи.

Маріупольська міськрада провела закупівлю 1,2 тис. одиниць сувенірної продукції майже на 45 тис. грн. Серед великої різноманітності виробів, зустрічаються жіночі та чоловічі футболки з принтом-вишивкою, дитячі та дорослі вінки в українському стилі, жовто-блакитні шийні хустки. Крім цього, в переліку навіть є водяні тату у вигляді вишиванки.

Обласна дитячо-юнацька спортивна школа з кікбоксінгу з Донецької області вирішила зробити свою форму також вельми патріотичною. Установа за майже 14 тис. грн придбала 14 парадних спортивних жовто-блакитних костюмів «Україна» з однойменним написом та зображенням тризуба.

Але не тільки у спорті форма може бути так прикрашена. Наприклад, співробітникам столичного Володимирського ринку закупили 80 комплектів робочого одягу за 28 тис. грн з особливими вимогами. На костюмах (на грудях і на спині) неодмінно повинна бути українська вишивка-орнамент завширшки 2,5 см.

Не відстає від патріотичної моди і Краматорська міськрада, яка придбала 180 різнокольорових футболок із зображенням тризуба за 11,5 тис. грн. Крім цього, установа замовила таку ж кількість бейсболок з українським гербом за 13 тис. грн.

Серед закупівель патріотичного одягу досить часто зустрічаються вишиванки. Їх купують і як сценічні костюми для різноманітних українських ансамблів та творчих колективів, і як звичайний одяг.

До першого випадку можна віднести закупівлю відділу культури Новоград-Волинської міськради, яка замовила 83 сценічні вишиванки майже за 102 тис. грн. Відділ культури і туризму Рівненської райдержадміністрації придбав для місцевого ансамблю за 79 тис. грн 150 елементів костюмів, серед яких були вишиті сорочки, спідниці, плахти та пояси-крайки.

Київська облрада замовила 59 жіночих вишитих сорочок майже за 57 тис. грн. При чому в назві закупівлі їх назвали виробами текстильними для домашнього господарства. Костюми для гуртків Старобільської райдержадміністрації Луганської області обійшлися у 34 тис. грн.

Іноді купують вишиванки і для дитячих будинків та реабілітаційних центрів. Навчально-реабілітаційний центр Горлиця замовив 8 чоловічих вишиванок майже за 2,8 тис. грн і таку ж кількість жіночих – за 3,1 тис. грн.

Верхньодніпровський навчально-реабілітаційний центр Дніпропетровської облради закупив, крім інших предметів дитячого одягу, 10 блуз-вишиванок для дівчаток більш ніж на 2 тис. грн, 40 вишиванок для чоловіків та хлопчиків за 16 тис. грн замовив Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат №1.

Проте найцікавішим придбанням стали вишиванки Філії Центр сервісного забезпечення ПАТ «Укрзалізниця». Установа замовила 73 вироби ручної роботи з льону чітко встановленої щільності – 155 г/м кв. Обійшлася така краса у 268 тис. грн.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ