Таке рішення ухвалила дисциплінарна комісія сьогодні, 7 червня, передає ТСН.

За словами голови комісії, ухвалювати рішення щодо Лінчевського неможливо поспіхом, оскільки «питання моралі і етики майже не регулюються законом».

На початку засідання дисциплінарної комісії під прицілом численних телекамер виступив сам Лінчевський. Він попросив вибачення за те, що якісь його слова могли зачепити так багато людей. Заявив, що просто не підібрав потрібне формулювання.

Після обговорення, комісія пішла до нарадчої кімнати і за зачиненими дверима обговорила, що робити далі.

«Комісія прийшла до такого висновку: звернутися до Науково-дослідного інституту судової експертизи, якщо у членів комісії будуть ще пропозиції, то і до інших експертних установ, з пропозицією провести експертизу фрагменту висловлювань Олександра Володимировича Лінчевського та дати висновок про те, чи вирваний цей фрагмент з контексту. Для цього буде вивчена і стенограма засідання, і аудіозапис. Дати висновок про те, чи на думку експертів ці фрагменти містять образу, чи зачіпають честь і гідність громадян, чи ні. І дати відповідь на інші запитання, які ми сформулюємо. І наступне засідання комісії провести в понеділок, 11 червня», - оголосили за результатами наради.

Нагадаємо, 2 червня на сайті «Онкологічний портал України» з'явилась стенограма промови заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, з якою він виступив під час засідання Рахункової палати.

У стенограмі, зокрема, містилась заява Лінчевського щодо нібито неефективності лікування онкохворих закордоном, яка викликала обурення у суспільстві.

Згідно з текстом стенограми, Лінчевський сказав: «Відносно нерезультативності і неекономного використання грошей. У сухому залишку — 25 відсотків пацієнтів, власне, вмирають. Тобто, кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони всі помруть без варіантів. І ефективність цієї програми нуль відсотків. Ці проблеми. Тобто ці онкологічні захворювання, які, власне, вимагають трансплантації кісткового мозку, вони закінчуються смертю. Рано чи пізно».

Після цього Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив відкрити дисциплінарне провадження щодо заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського у зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих закордоном.

ІА "Вголос": НОВИНИ