Влітку та восени в Україні спостерігалася велика посуха через дефіцит опадів. Адже тривалість бездощового періоду в регіонах сягала двох і більше місяців – це коли взагалі не було дощу.

Про це «Вголосу» розповіла метеоролог, заввідділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віра Балабух.

«Протягом останнього року в Україні характерною є ще й досить велика швидкість вітру. Якщо до цього часу показник зменшувався, зараз ми маємо дещо іншу тенденцію – вітер починає посилюватися через зміну циркуляції атмосфери», - зазначила вона.

При цьому, за словами Балабух, – це додатковий чинник підсилення посухи. Відповідно зростає пожежна небезпека, причому завдяки вітру вогонь може поширюватися на значну відстань.

«А в цей період – ще й висока ймовірність утворення пилових бурь. Висока температура, посуха, дефіцит вологи у грунті та велика швидкість вітру і призводить до утворення пилових бур, які ми нещодавно спостерігали у Київській та Житомирській областях – хоча це явище характерне для південних областей України», - додала експерт.

А сприяло, уточняє Балабух, утворенню великої кількості пилових бурь ще й знищення лісів.

«До слова, найбільша їх кількість спостерігалась у 1969-70 рр., але тоді ухвалили відповідну програму і посадили лісосмуги, які згодом захищали людей від цих катаклізмів. Зараз же не виключено, що пилові бурі будуть і восени, якщо це явище, яке було притаманне південним регіонам, вже спостерігається у  північних», - резюмувала вона.

Більше читайте тут: «Вбивча аномалія: чим загрожує зміна клімату українцям?».

ІА "Вголос": НОВИНИ