Цього року основною ідеєю є Ніч духовності та миру: звучання класичної музики в музеях, відвідування храмів Львова усіх конфесій, повідомила прес-служба Львівської міськради.

Ще одним новим відкриттям цьогорічної «Ночі у Львові» для мешканців та гостей міста є Львів науковий.

Розпочався проект о 19:00 годині у гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла (Костел Єзуїтів), де театральний центр «Слово і Голос» презентував програму «РАДУЙСЯ. Напіви до Богородиці».

«Для кожного з нас сьогодні актуальним є духовність та мир – це, власне, меседж нашого проекту «Ніч у Львові» – Ніч духовності та миру. Відчиненими будуть храми міста, музеї, галереї, театри», - Марта Іванишин, керівник відділу промоції міста.

«Ніч у Львові» вдруге проводить екскурсію чудотворними іконами Львова під назвою «Дорога духу і добра». Усі охочі зможуть відвідати Святоуспенську церкву Української автокефальної православної церкви, церкву св. Андрія, кафедральний собор Успення Пресвятої Діви Марії, Вірменський собор Успення Пресвятої Богородиці та церкву Пресвятої Євхаристії.

Собор св. Юра відкриває для огляду Митрополичі палати. Окрім цього у Соборі відбудеться вечір класичної музики, де виступить камерний оркестр «Віртуози Львова».

Найстаріші церкви міста відкриють свої двері для відвідувачів. Екскурсія пройде у храмі Всіх Святих (костел Бенедиктинок), церкві Марії Сніжної, храмі Івана Хрестителя, церкві св. Миколая, монастирі св. Онуфрія та у храмі св. Параскеви-П’ятниці. Також у неділю в кафедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці будуть звучати духовні співи  від академічного хору Львівської православної богословської академії.

Вперше в єдиному в Україні музеї зброї Арсенал відбудуться майстер-класи з самозахисту. У музеї Соломії Крушельницької відбудеться зустріч з маестро Мирославом Скориком.

Вже традиційний учасник «Ночі у Львові», театр «Воскресіння», представить дійство «Львів то є Львів», яке відбудеться у дворику Ратуші. Усі бажаючі матимуть нагоду поринути в атмосферу Львова 20-х років минулого століття та взяти участь у зйомках німого ретрофільму.

Вдруге до проекту долучився Музей «Шевченківський гай», який представить відвідувачам нічну театрально-містичну екскурсію, де можна буде взнати, як проходили вечорниці та стати учасниками цього дійства, дізнатися більше про полонинське господарство та магію вівчарів, скуштувати справжніх сирів - бринзу та «будз».

У Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського проведуть "Коралівські вечорниці у домі Грушевських" за участю гурту автентичної музики "Коралі" у складі: Лариси Лукашенко, Людмили Зборовської, Галини Похилевич. 

Також в одному з найбільших банків західної України «Кредобанк» звучатимуть давні українські співи від гурту «Миклухо Маклай». 

Вперше до програми «Ніч у Львові» долучились навчальні заклади.  В інституті телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки, кафедра «Телекомунікацій», Національного університету «Львівська політехніка» пройде Телекомунікаційний квест від МТС Україна та екскурсії нічними науковими лабораторіями.

В Українському  католицькому університеті можна буде відвідати екскурсію закладом, зустріч з відомим істориком Ярославом Грицаком, Андрій Шкарб’юк читатиме лекцію про джаз, завітати на літературний вечір Тараса та Маркіяна Прохаськів, а також переглянути короткометражні фільми з Петром Дідулою.

Окрім цього у відвідувачів «Ночі у Львові» буде змога відвідати обсерваторію та дізнатись багато цікавого про Львів та астрономію.

Ще одною цікавинкою осінньої програми стане нічна екскурсія пожежно-технічною виставкою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській обл.

Відбудуться також і квести, а саме: велоквест на тему "Цікавинки про Львів", а також вперше пройде музейний квест «Leopolis – Mediterraneum».

Ці та інші не менш цікаві заходи чекатимуть на гостей впродовж трьох ночей, з 14 до 16 листопада. А 80 волонтерів допоможуть відвідувачам фестивалю зорієнтуватися в різноманітті атракцій і не пропустити цікавого - в них можна буде отримати програму заходів і карту міста.

«Ми очікуємо велику кількість людей, до прикладу, у липні в нас було близько 20 тисяч відвідувачів. Зараз ми розуміємо, що кількість буде більшою, адже запити були великі. Найперше це були туристичні компанії з різних міст України», - додала Марта Іванишин.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ