Про це в коментарі «Укрінформу» заявив польський експерт, радник глави МЗС Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський. 

«Є шанс, що ця подія буде переломним пунктом, адже ці дипломатичні санкції є найбільшими після завершення «холодної війни». Варто відзначити, що це буде порушенням ефективності російської шпигунської мережі, особливо у тих країнах, які не обмежилися символічними жестами, а вислали значну кількість російських дипломатів, як, наприклад, США», – заявив Журавський вел Граєвський.

На його переконання, ця демонстрація солідарності зміцнить на політичній сцені негативний імідж Росії і ускладнить співпрацю з нею тих, хто хоче реалізовувати якісь свої бізнес-інтереси.

«Йдеться, наприклад, про проект Nord Stream 2», – уточнив радник глави МЗС Польщі.

Експерт звернув увагу на те, що зараз на Заході ніхто не підтримує і не захищає Росію, навіть ліві сили, які завжди їй симпатизували. Він підкреслив, що в цьому винна сама Росія, адже вона останнім часом, крім підтримки лівих сил, почала активно фінансувати в Європі різноманітні праві екстремістські організації, а тому втратила до себе довіру тих, хто ще кілька років тому мав до неї якісь сентименти.

Журавський вел Граєвський назвав позитивом долучення України до дипломатичних санкцій західних країн.

«Важливо, що до санкцій приєдналася Україна як країна з-за меж НАТО. Було б дивним, якби Київ не використав такої нагоди, маючи конфлікт з Росією», – зауважив радник глави МЗС Польщі. За його словами, Україні легше зважитися на такий крок разом з іншими країнами, ніж окремо. У цій ситуації видворення дипломатів з України не є головною проблемою Росії, а Київ таким чином мінімізовує для себе ціну цієї операції.

Як наголосив експерт, наступними кроками мають стати рішення Заходу, які безпосередньо вдарять матеріально по оточенню Путіна і наближених до нього олігархів.

«Найболючішими були б санкції, які стосувалися б не Росії як держави, а наближених до Путіна осіб та олігархів, і сильно били по їхніх приватних фінансових ресурсах», – констатував Журавський вел Граєвський.

«Росія є унікальною в історії країною, де еліти, маючи імперські амбіції, тримають свої фінансові ресурси за межами цієї імперії, не довіряючи власним фінансовим структурам», – звернув увагу експерт.

Він додав, що саме удар по їхніх фінансах на Заході дуже боляче відчули б у Кремлі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ