Про це в інтерв'ю LB заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Проблема, яка викликає моє занепокоєння, - це величезна вартість обслуговування вже наявних у нас на руках державних боргів. Уже зараз держборг України знаходиться на рівні, що перевищує 80% валового внутрішнього продукту (ВВП). Якщо порівнювати з Францією, де держборг наближається до 100% ВВП, то начебто не так і багато. Але Франція витрачає близько 2% свого ВВП на обслуговування наявних у неї боргів (на виплату відсотків)», - зазначив Устенко. Натомість вартість боргів для України - більше 5% ВВП.

«Тобто, наші витрати на державну безпеку і оборону практично рівні нашим витратам на обслуговування боргів. Так що ж є реальним пріоритетом?», - підкреслив економіст.

«Висновок для нас очевидний - якщо ми хочемо стати дійсно незалежними, то повинні почати жити «по-кишені». При цьому таке бажання повинно виходити не від когось ззовні, а від нас самих. Не МВФ повинен наполягати на зниженні нашого дефіциту державного бюджету і на зменшенні тягаря боргу, а ми самі повинні цього хотіти», - переконаний Устенко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ