Американські вчені з'ясували, яка ділянку мозку відповідає за формування шкідливих звичок, включаючи потяг до алкоголю і любов до солодкого.

Про це повідомляє mbs.news.

Група дослідників з Університету Південної Каліфорнії виявила нейронні зв'язки, що впливають на імпульсивну поведінку. Вони виробляють меланін-який концентрує гормон (MCH), який використовується нейронами гіпоталамуса і пов'язаний з формуванням апетиту і схильністю до прийому наркотиків.

Вчені провели серію експериментів з щурами і з'ясували, що імпульсивність не пов'язана з голодом. В одному з дослідів гризун натискав на важіль, щоб отримати багате жирами і вуглеводами частування. Наступна порція видавалася тільки через 20 секунд, але щур не хотіла чекати і жала на важіль, постійно скидаючи таймер.

В іншому експерименті тварини могли вибрати між двома кнопками і отримати або одне ласощі, але відразу і без обмежень, або п'ять, але з інтервалом в 30-45 секунд. В цьому випадку щури вибирали перший варіант.

"Вони не чекають, а намагаються отримати швидше, нехай іноді і в меншій кількості", - розповідає один з авторів дослідження, професор Скотт Каноскі.

Обидва дослідження виявили підвищений рівень MCH в мозку гризунів. Також з'ясувалося, що за імпульсна поведінка відповідають клітини латерального гіпоталамуса, які за допомогою нейропептіда передають сигнали нейронам вентрального гіпокампу, які беруть участь у формуванні емоцій і пам'яті і послаблює контроль.

Тепер дослідники мають намір вивчити зв'язок між системами контролю імпульсів і винагородою, що допоможе створити нові методи лікування психічних розладів, пов'язаних з імпульсивними потягами.

ІА "Вголос": НОВИНИ