Про це пише medinfo.ua.

«Цей ген дуже тонко управляє розвитком статевих чоловічих і жіночих ознак. Він критично важливий для того, щоб запобігти випадковій появі чоловічих рис у самок і навпаки, оскільки це може викликати вкрай негативні наслідки для організму тварини і його шансів на виживання», – пояснює Кріс Ледон-Реттиг з університету Індіани в Блумінгтоні (США).

Всі ссавці і багато видів птахів використовують особливі статеві хромосоми для визначення статі майбутньої потомства. Наприклад, наявність двох Х-хромосом у геномі людського зародка перетворить його в дівчинку, а одна X і одна Y-хромосома – в хлопчика. Стать у риб і деяких інших типів тварин визначається температурою, в якій інкубується зародок, або іншими факторами, не пов'язаними з генами і ДНК. І в тому і в іншому випадку, вчені не знають, де міститься «чоловіча» і «жіноча» програми розвитку зародка і що ними керує.

Ледон-Реттиг і його колеги наблизилися до відкриття відповіді на це питання, спостерігаючи за роботою гена в яйцях і зародках дворогих жуків-скарабеїв (Onthophagus taurus), самці і самки яких дуже сильно відрізняються за своїм зовнішнім виглядом.

Самці прикрашені потужними рогами, які вони використовують при сутичках за увагу самок, але при цьому чоловічі особини не беруть участі в догляді за потомством. У свою чергу, самки позбавлені рогів, але при цьому вони мають більш потужні лапи, які необхідні їм для риття нір і доглядом за кладкою яєць.

Порівнюючи активність різних генів, пов'язаних зі статевим дозріванням і розвитком в яйцях самців і самок цих комах, вчені виявили, що всім цим процесом керує один єдиний ген – ділянка під назвою DSX. Про його існування біологи знали і раніше, однак вони не підозрювали, що він контролює роботу понад тисячу інших ділянок у ДНК самців, і близько 250 генів – у геномі самок.

Всі ці гени, як відзначають дослідники, працюють не одночасно, а включаються на різних стадіях розвитку зародка і організму жуків, завдяки чому DSX «диригує» роботою організму скарабеїв фактично протягом усього їхнього життя. У деяких випадках цей «ген-диригент» просто відключає непотрібні гени, такі, як гени росту рогів у самок, а в інших – змінює характер їх роботи.

Його відключення призводить до цікавих результатів – і у самців, і у самок розвивається якийсь «змішаний» набір рис анатомії, що поєднує в собі органи та риси і слабкої, і сильної статі. Приміром, у жуків і того й іншої статі виростали роги середніх розмірів, а також з'являвся «подвійний» набір статевих ознак. Якщо структуру цього гена модифікувати, то можна домогтися інших результатів – змусити чоловічий зародок перетворюватися в самку і навпаки.

Як вважають дослідники, схожі гени повинні бути присутніми в ДНК інших комах, а їх аналоги можуть управляти статевим розвитком ссавців, птахів і людини. Їх пошук буде наступним завданням наукової команди Ледон-Реттиг.

ІА "Вголос": НОВИНИ