До такого висновку прийшли шведські вчені, повідомляє в прес-релізі MedicalXpress.

В дослідженні взяла участь 61 тисяча жителів Швеції у віці 45-83 років. Перед дослідженням їм було необхідно розповісти про свою раціональну та харчову поведінку. Потім стан серцево-судинної системи добровольців відслідковувався протягом 17 років. Якщо людина померла раніше цього терміну, вчені визначили причини смерті.

Це дозволило знайти зв'язок між стилем життя, яке визначалося раціональним харчуванням, наявністю шкідливих звичок, тривалості життя та інших факторів.

В ході спостережень було зареєстровано 4983 серцеві напади, з яких 917 були летальні, 3160 випадків серцевої недостатності, 7550 випадків фібриляції передсердь, 972 випадки звуження аортального клапану, 983 аневризми брюшної аорти, 3782 випадки ішемічного інсульту головного мозку та 543 випадки внутрішньомозкового крововиливу.

Виявилось, що споживанняг горіхів зменшило ризик серцевого нападу, серцевої недостатності, фібриляції передсердь та аневризми брюшної аорти. Результати варіюються залежно від статі і віку, але в середньому одна-три порції горіхів в місяць знижують ризик аритмії всього на 3 відсотки, одна-дві порції на тиждень – на 12 відсотків, більше трьох порцій на тиждень – на 18 відсотків.

ІА "Вголос": НОВИНИ