Вчені підкреслюють, що імунітет людини досягає свого піку в молодості, але після певного віку він починає слабшати, так що організму буває важче боротися з новими інфекціями, повідомляє «Собеседник».

Саме для пошуку нових засобів омолодження імунної системи у літніх людей вчені і інфікували мишей цитомегаловірусом. Відзначимо, що цей вірус є більш ніж у половини всіх людей на нашій планеті, в більшості випадків він проникає в організм у молодому віці. Оскільки вірус невиліковний, він залишається в організмі все життя, то найчастіше його зустрічають саме у літніх людей. Вчені припустили, що наявність цього вірусу послаблює імунітет і робить його більш уразливим перед іншими патогенами.

Однак коли в організм літніх мишей, які мали цитомегаловірус, потрапили лістерії, то гризуни демонстрували набагато більш потужну імунну реакцію, ніж літні миші без цього вірусу. При вивченні Т-клітин гризунів було виявлено, що в першому випадку їх запас і різноманітність набагато вищі. Чим різноманітнішими бувають Т-клітини, тим більш ймовірна перемога над хворобою.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ