Відповідні результати досліджень опубліковані в науковому журналі jamanetwork.com.

Фахівці встановили, що виконання за кілька раз рекомендованої ВООЗ тижневої норми фізичних навантажень достатньо для профілактики захворювань серцево-судинної системи, інсульту та передчасній смерті.

До своїх висновків вчені прийшли після метааналізу досліджень, проведених в 1994-2012 роках. Ці матеріали включали в себе відомості про фізичну активність більше 63,5 тисяч респондентів з Англії і Шотландії, середній вік яких становив приблизно 59 років.
Серед цих людей близько 14,1 тисяч померли, в тому числі 2,8 тисячі - від серцево-судинних захворювань і 2,5 тисячі - від раку. Дослідження показало, що ризик передчасного відходу з життя у тих, хто займався фізичною активністю мінімум один раз в тиждень, був в середньому на 30% нижче в порівнянні з неактивними людьми.
У дослідженні взяло участь переважно біле населення Англії і Шотландії, а записи показників фізичної активності проводилися на основі самооцінок респондентів. Рекомендовані ВООЗ норми мінімальної фізичної активності, необхідні для запобігання розвитку інсульту, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, а також раку молочної залози і кишківника, складають 600 MET-хвилин. Це рівноцінне швидкій ходьбі протягом 150 хвилин або бігу протягом 75 хвилин, один-два рази на тиждень.
Опубліковане влітку 2016 року дослідження  американських і австралійських учених показало, що рекомендовані ВООЗ фізичні навантаження,  швидка ходьба протягом 150 хвилин або біг протягом 75 хвилин мають бути збільшені від трьох і більше разів на тиждень. Це, за висновками вчених, дозволить запобігти передчасній смерті і розвитку патологічних станів, таких як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, рак чи інсульт.

Параметр MET (Metabolic Equivalent of Task, метаболічний еквівалент) характеризує співвідношення рівня метаболізму людини під час фізичної активності до рівня його метаболізму в стані спокою. Відомо, що у порівнянні зі станом спокою помірно активна людина спалює в три-шість разів більше калорій (три-шість МЕТ), а високоактивна людина - більш ніж в шість разів.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ