У Києві вручили національну кінопремію «Золота Дзиґа». Найкращим фільмом року, на думку українських кіноакадеміків, став «Донбас» Сергія Лозниці, найкращим актором – Олег Москаленко за роль у фільмі «Дике поле», найкращою актрисою – Ірма Вітовська за роль у фільмі «Брама».

Про це повідомляє ВВС Україна.

Церемонія нагородження, яка проходила вже в третє, збіглася в часі з проведенням дебатів між кандидатами у президенти і проходила у приміщенні центру "Парковий", який вже в неділю стане штабом одного з кандидатів. Частина гостей дивилась дебати прямо під час церемонії.

Під час промов закликали звільнити українського режисера Олега Сенцова, який вже п'ять років перебуває у російській в'язниці, і говорили про політику.

"У другій половині нашого вечора можна вже сидіти і пити. Вчора була "Золота жарптиця", сьогодні – "Золота Дзиґа", а після завтра (21 квітня) буде повна ....ехх", – сказав, відкриваючи церемонію, міністр культури Віктор Нищук.

"У два рази більше людей прийшло дивитися українські фільми, вони зібрали 8,14% у національному прокаті. Це дуже приємно. Дуже важливо, щоб державна підтримка не закінчувалася. Те, що сьогодні маємо, треба продовжувати", – зазначила під час виступу Вікторія Тігіпко, голова наглядової ради Української кіноакадемії.

Засновану ще у 2017 році премію цього року вручали у 20 номінаціях. Найбільшу кількість номінацій на третю "Золоту Дзиґу" отримали стрічки "Брама" режисера Володимира Тихого – 12, "Дике поле" режисера Ярослава Лодигіна – 12 та "Коли падають дерева" режисера Марисі Нікітюк – 10.

Найкращим фільмом стала стрічка "Донбас". Цей фільм зібрав аж три "Дзиґи" – Сергій Лозниця також отримав приз за найкращу режисерську роботу та сценарій.

"Донбас"режисера Сергія Лозниці заснований на документальних матеріалах і розповідає про реальні події на сході України. Цей фільм відкривав програму "Особливий погляд" на 71-му Каннському фестивалі, а пан Лозниця став найкращим режисером у цій програмі в Каннах.

The Guardian писала, що фільм, який знімали у Кривому Розі, сповнений "насильства та орвеллівської утопії, що керує східною Україною".

У цій категорії також змагалися такі фільми:

Стрічка "Брама" режисера Володимира Тихого, яка розповідає про життя родини диваків, що мешкають у Чорнобильській зоні. Головує в сім'ї баба Пріся, яка товаришує з русалками і під'їдає галюциногенні гриби. З нею живуть онук Вовчик і донька Слава. Їхнє розмірене життя закінчується, коли баба Пріся отримує містичне попередження про катастрофу, що наближається.

Фільм "Дике поле" Ярослава Лодигіна – пригодницький екшен за романом Сергія Жадана "Ворошиловград" про рейдерське захоплення заправки з бандитськими розбірками та неймовірними панорамами Донбасу, де багато матюків і жартів.

"Наша історія – про захист свого, про момент, коли до тебе приходять і на твоє кажуть, що це моє. Що робити і як діяти? Про це наша історія", – говорив режисер стрічки в інтерв'ю.

Зняти стрічку про Донбас на Донбасі, за десятки кілометрів від лінії фронту, у тих місцях, про які писав Жадан, коштувало його авторам більше одного мільйона євро, половину з яких виділило Держкіно, а іншу половину збирали з усього світу.

Фільм "Гірська жінка: на війні" продюсера Сергія Лавренюка, створений у копродукції України, Ісландії та Франції. Він отримав нагороду за найкращу музику в Каннах.

Стрічка розповідає про п'ятдесятирічну Xаллу, яка веде самотню війну з місцевими виробниками алюмінію й готується до всиновлення маленької української дівчинки, батьки якої загинули під час війни на Донбасі.

Фільм "Коли падають дерева" режисера Марисі Нікітюк. Історія 5-літньої бунтівної дівчинки Вітки, її двоюрідної сестри Лариси та її коханого бандита Шрама, які планують втекти подалі від бандитів, розрухи та родичів. Стрічка, де у більшості діалогів актори розмовляють суржиком, увійшла до конкурсної програми Panorama Berlinale 68-го Берлінського кінофестивалю.

"Золоту Дзиґу" за найкращу жіночу роль отримала Ірма Вітовська за роль у фільмі "Брама".

"Золоту Дзиґу" в номінації найкраща чоловіча роль отримав Олег Москаленко за роль у фільмі "Дике поле".

"Премію глядацьких симпатій" отримав фільм "DZIDZIO Перший раз". За нього віддали найбільшу кількість голосів глядачі.

Голосування проходило на сайті газети "Сегодня". Обирали з топ-10 українських фільмів, які з 1 січня 2018 року до 31 грудня 2018 року в кінотеатрах переглянула найбільша кількість глядачів.

В інших номінаціях перемогли:

Найкраща жіноча роль другого плану – Віталіна Біблів ("Брама")

Найкраща чоловіча роль другого плану – Володимир Ямненко ("Дике поле")

Найкраща операторська робота – Сергій Михальчук ("Дике поле")

Найкраща режисерська робота – Сергій Лозниця ("Донбас")

Найкраща робота художника-постановника – Владлен Одуденко ("Дике поле")

Найкращий грим – Катерина Струкова ("Брама")

Найкращий дизайн костюмів – Марія Керо ("Шляхетні волоцюги")

Найкращий звук – Сергій Степанський ("Дике поле", "DZIDZIO Перший раз")

Найкращий монтаж – Іван Банніков ("Позивний "Бандерас", "Вона та Війна", "Коли падають дерева")

Найкращий сценарій – Сергій Лозниця ("Донбас")

Найкраща пісня – "Моя мамонько рідненька", учасниці українського жіночого хору: Ірина Данилейко, Галина Гочаренко, Сусанна Карпенко ("Гірська жінка: на війні")

Найкращий анімаційний фільм – "Мімікрія"

Найкращий документальний фільм – "МІФ"

Найкращий короткометражний ігровий фільм – "Mia Donna"

Найкраща музика – Антон Байбаков ("Брама").

"Золоту Дзиґу" за внесок в український кінематограф вручили кінооператору Юрію Гармашу.

Головним символом кінопремії є статуетка "Золота дзиґа", яка, як кажуть у кіноакадемії, символізує стрімкий розвиток українського кінематографу. Крім того, назва нагадує про творчий спадок відомого кінематографіста і засновника документального кіно Дзиґи Вертова.

Дизайн статуетки розробив український митець Назар Білик, який так описав "Золоту дзиґу": "Основним елементом композиції є кадр з кіноплівки, золотий чотирикутник, який динамічно обертається, уособлюючи кінематограф. За формою статуетка нагадує дзиґу, вогонь, паросток, які є символами розвитку та оновлення національного кіно".

Ініціював кінопремію Одеський міжнародний кінофестиваль, проходить вона за підтримки Державного агентства з питань кіно. Вирішують долю нагород 355 членів кіноакадемії. Це 120 режисерів, 116 продюсерів, 70 сценаристів, 51 актор, 28 операторів, 28 кінознавців та інші діячі української кіноіндустрії.

Всі фільми відразу подаються в номінації. Кіноакадеміки на першому рівні голосування обирають короткий список номінантів, а на другому переможців.

Найкращим фільмом 2018 року стала стрічка "Кіборги", а у році 2017 – "Гніздо горлиці".

ІА "Вголос": НОВИНИ