Газопровід «Турецький потік», який Росія будує в обхід газотранспортної системи України, планують запустити до кінця 2019 року.
Про це повідомив президент Росії Володимир Путін, пише «Интерфакс».

Йдеться про першу нитку трубопроводу, якою газ планують доставляти до Туреччини. Водночас другу нитку, якою Росія постачатиме газ до Південної Європи в обхід газотранспортної системи України, введуть в експлуатацію пізніше.

Отже, Путін повідомив, що вже до кінця року російський газ почне надходити до турецьких споживачів.

Наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по 3 мільярди доларів.

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». Введення їх в експлуатацію дасть змогу російському «Газпрому» постачати ті ж обсяги газу до Європи, що й зараз, не використовуючи українські газопроводи.

Сьогодні «Газпром» зіткнувся з труднощами щодо побудови «Північного потоку-2», тому майбутнє транзиту газу до ЄС невизначене. Для того щоб укласти нову угоду про транзит, проводяться тристоронні переговори, у яких беруть участь представники України, Росії та Єврокомісії.

Як писав «Вголос», стало відомо, коли «Турецький потік» введуть в експлуатацію.

ІА "Вголос": НОВИНИ