Foreign policy інформує, що WikiLeaks відмовилася опублікувати щонайменше 68 гігабайт даних, що надійшли від джерела з МВС Росії.

Зазначають, що 2014 року ВВС та інші інформагентства повідомляли про ці дані, в яких була інформація про російське військове і розвідувальне втручання в Україну. Разом з тим, інформація, отримана Wikileaks в 2016 році, містила вдвічі більше даних, але Ассанж відмовився її публікувати. Врешті, цей обсяг даних був тихо опублікований в Інтернеті на інших ресурсах і залишився майже без уваги.

ЗМІ наголошує, що стосунки WikiLeaks з Росією починалися як змагальні. У жовтні 2010 року Ассанж і WikiLeaks анонсували масивний злив документів, які викривають дії Кремля.

У листопаді 2010 року WikiLeaks почав випускати документи зі свого досьє, наданого Челсі Меннінг, що містили дані дипломатів США по всьому світу, включаючи Росію. WikiLeaks співпрацював з російською «Новою газетою», але з майже чверті мільйона файлів з посольства США в Москві було опубліковано лише кілька історій.

Разом з тим, позиція Ассанжа щодо Росії змінювалася. У 2012 році він провів своє шоу в новинній мережі RT, що фінансується Кремлем, і в тому ж році він продюсував епізоди для мережі, де він брав інтерв'ю у таких мислителів опозиції, як Ноам Хомський і так звані «шифропанки».

Питання про зв'язки Ассанжа з Росією стало актуальним у 2016 році, коли Daily Dot повідомила, що WikiLeaks не опублікував документів, в яких у 2012 році було виявлено угоду на суму 2 мільярди євро між сирійським режимом і державним російським банком.

У червні 2016 року Ассанж почав погрожувати оприлюдненням у мережі файлів на кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, що завдало б шкоди її кампанії. Через місяць, 22 липня, WikiLeaks опублікував десятки тисяч електронних листів з Демократичного національного комітету – що передувало масовому викиду в жовтні електронних листів, які належали главі кампанії Клінтон Джону Подесті. В кінці серпня 2016 року, коли викривальна кампанія WikiLeaks щодо Клінтон йшла повним ходом, Ассанж сказав, що у нього є інформація про Трампа, але вона «не гідна публікаці».

«Проблема з кампанією Трампа, – заявив тоді Ассанж, – нам насправді важко оприлюднити суперечливіші матеріали, ніж те, що через день злітає з вуст Дональда Трампа».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ