Увечері 24 лютого окупанти захопили Чорнобильську АЕС, що спричинило збільшення радіаційного фону та підняття радіоактивного пилу внаслідок переміщення російської військової техніки. А вже у ніч на 4 березня російські окупанти здійснили напад на Запорізьку АЕС. В результаті обстрілів на одному з енергоблоків виникла пожежа, яку українським надзвичайникам вдалось ліквідувати. Зараз ворог далі продовжує відкривати вогонь по території електростанції.

Чим це загрожує та як українцям діяти у випадку радіаційної аварії, читайте у матеріалі ІА «Вголос». 

Загроза не лише для України, а й для усього світу

Російські окупанти вже зовсім втратили здоровий глузд. Окрім того, що вони зухвало обстрілюють цивільне населення, що є порушенням норм Міжнародного гуманітарного права, вони начхали й на Міжнародне екологічне право та ядерну безпеку не лише України, а й усього світу. 

Так, увечері 24 лютого, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, загарбники захопили Чорнобильську АЕС. Унаслідок переміщення російської техніки на території атомної електростанції було зафіксовано збільшення радіаційного фону та підняття радіактивного пилу. 

В зв'язку з перебуванням ворога на атомній електростанції, 2 березня на екстрене засідання зібралось Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Згодом українське керівництво звернулось до МАГАТЕ, аби воно вимагало в Північноатлантичного альянсу закрити повітряний простір над українськими ядерними об’єктами. 

«З метою повернення ситуації, пов’язаної з безпекою ядерних установок та об’єктів на майданчику ЧАЕС та в зоні відчуження, у правове поле, наполягаємо на здійсненні невідкладних рішучих дій щодо… звернення МАГАТЕ до НАТО з вимогою запровадити А2/АD zone (Anti Access/Area Denial, заборона доступу/закриття території) над територією України з урахуванням ризиків та географії розташування атомних станцій НАЕК «Енергоатом», – написали у державному підприємстві. 

Вже у ніч на 4 березня ворог атакував інший важливий стратегічний об'єкт.

Як стало відомо вночі, російські ворожі війська відкрили вогонь по адмінбудівлі Запорізької АЕС та почав обстріл території станції і науково-тренувального центру. Надзвичайникам вдалось ліквідувати пожежу, утім енергоблоки, яких є аж 6 (на Чорнобильській АЕС у 1986 році вибухнув один) перебувають у небезпеці.

Наразі радіаційний фон перебуває у межах норми. Зокрема, голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, з посиланням на «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ», повідомив, що станом на ранок 4 березня «радіаційний гамма фон є таким, який не перевищує властивого для цієї території природного фону: м. Енергодар – 9-12 мкР/год». 

В зв'язку з захопленням Запорізької АЕС «Енергоатом» звернувся до світової спільноти з попередженням, що дії окупантів є очевидним «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об’єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Своєю чергу, через пожежу та вторгнення російських військ на територію Запорізької АЕС, МАГАТЕ запустило у режимі цілодобової роботи Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій. Утім, як стверджують у Міністерстві закордонних справ України, реакція міжнародного агенства є недостатньо рішучою.  

Зокрема, у МЗС нагадали, що, нападаючи на цей важливий ядерний об’єкт, Росія порушує всі міжнародні угоди в рамках МАГАТЕ. Також у відомстві наголосили, що обстріл Запорізької АЕС є грубим порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Міжнародної Конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму.

«Висловлюємо розчарування реакцією МАГАТЕ, яка в своїй заяві не наважилася зазначити того, хто обстріляв станцію. Вимагаємо від МАГАТЕ чітких та рішучих дій», – написали у МЗС.

Деякі фахівці переконують, що підірвати реактори атомної електростанції дуже складно. Так чи інакше, варто розуміти, що ситуація може змінитись в будь-яку секунду, адже дії російських загарбників вже не піддаються жодній логіці. 

Виникає враження, наче російські солдатики, яких відправили воювати проти нашої незалежної держави, й зовсім не розуміють, з якими наслідками може зіштовхнутись як Україна, так і весь світ, якщо вони далі виконуватимуть накази злочинної путінської влади.  

Як діяти у випадку радіаційної аварії?

Як повідомляють у Центрі громадського здоров'я МОЗ України, радіаційна аварія – це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, при якому відбувся вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі їхньої безпечної експлуатації, що призводить до опромінення населення та забруднення навколишнього середовища.

Основними вражаючими факторами таких аварій є радіаційний вплив та радіоактивне забруднення. Аварії також можуть супроводжуватися вибухами та пожежами. Більше того, після вибуху Чорнобильської АЕС у 1986 році варто розуміти, що аварія на будь-якій атомній електростанцій України нестиме надзвичайну загрозу для нашого здоров'я. 

«Через радіаційний вплив у людини можуть бути порушені життєві функції різних органів (органи кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту тощо) та може розвиватися променева хвороба під впливом іонізуючих випромінювань», – йдеться на сайті МОЗ.  

Тож дотримування інструкції може зберегти наше життя. І перше, що ми повинні робити, – прислухатись до усіх вказівок державної влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть українських громадян на місцях.  

  • Якщо радіаційна надзвичайна ситуація трапиться, нас про це повідомлять.
  • Після оповіщення важливо негайно сховатися у приміщення, якщо ви перебуваєте на вулиці. Зайдіть в укриття, підвал або всередину будівлі, яка поруч. Якщо ви у квартирі – залишайтесь там.  

  • Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому тримайтесь якомога далі від стін та даху будівлі.

  • Домішніх тварин також потрібно забрати всередину.
  • Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.
  • Подбайте про кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти харчування загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.

  • Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.
  • Виходьте з будівлі лише у разі нагальної потреби. Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички.
  • На вулиці не роздягайтеся, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.

  • Повернувшись з вулиці додому, зніміть верхній шар одягу. Таким чином ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть цей одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварин.

  • Якщо є можливість помитись – прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.

  • Якщо такої можливості немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха.

  • Одягніть чистий одяг.

  • Вживайте воду лише з перевірених джерел. Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.

  • Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.

  • Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду для можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.

  • Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

  • Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері.

  • Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Перед використанням протріть кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.

  • При отриманні вказівок проведіть йодну профілактику, приймаючи протягом 7 днів по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, а для дітей віком до 2-х років – частина таблетки (0,04 г). За відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: три-п'ять крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до 2-х років – 1-2 краплі.

ІА "Вголос": НОВИНИ