Сьогодні відбувається другий тур виборів Президента України. Про їхній перебіг повідомляє ТСН.

Із восьмої години ранку відчинені виборчі дільниці у всій Україні. Охочі віддати свій голос подекуди збиралися на ґанках іще до відкриття дільниць, тож там вишиковувалися невеличкі черги. Виконати свій громадянський обов'язок українці можуть до 20-ї години.

У Чернівцях довелось екстрено шукати заміну голові дільничної комісії, бо останні дні на засідання він приходив п'яний, напідпитку був і напередодні. Тож, доки шукали йому заміну, відкриття дільниці затрималося.

На Дніпропетровщині захмелений виборець погрожував підірвати дільницю. Щойно вийшов із кабінки, чоловік кинув наплічник на землю та заявив, що в нього там вибухівка. Членів комісії такі жарти не налякали: п'яного заспокоїли та провели до урни. Вибухівки в нього поліція не знайшла.

В Одесі від самого ранку з’явилися нові повідомлення про замінування. Обстеживши територію, фахівці небезпечних предметів не виявили. На відкриття дільниць це не вплинуло. Зі запізненням відкрилася одна дільниця, у лікарні, через те, що туди не встигли дістатися деякі члени комісії.

За словами голови Одеського осередку комітеті виборців України Анатолія Бойка, була зафіксована й низка порушень. «Подекуди залишилась неприбраною агітація, «Фейсбук» гудів, штаби запускали приховану агітацію, з цим, на жаль, на цьому етапі, мабуть, нічого не можемо зробити», — розповів він.

Водночас зазначається, що в Одесі реєструють більшу активність виборців, ніж у першому турі. А біля дільниць на посиленому чергуванні перебувають правоохоронці, про випадок, якщо жартівники надішлють нові повідомлення про замінування.

На Запоріжжі, на відміну від Одеси, все цілком спокійно: дільниці відкрилися вчасно, без ексцесів, черг немає. На відміну від першого туру виборів, коли вже на 11-ту годину на Запоріжжі проголосувала п’ята частина виборців, цього разу явка складає близько 24 %, адже сьогодні люди спершу масово йдуть до церков —святити вербу. Порушень спостерігачі зафіксували небагато. В одному зі сіл виборець намагався проголосувати на підставі військового квитка замість паспорта. Ще на одній дільниці чоловік намагався сховати бюлетень. Інформація про каруселі чи масові вкидання бюлетенів до поліції не надходила.

На Сумщині сьогодні — унікальна ситуація: від початку голосування не зафіксували жодного порушення. Хоча ще кілька днів тому на багатьох дільницях не вистачало членів комісій, їх таки встигли доукомплектувати. І вся тисяча дільниць відкрилися вчасно. За півгодини до відкриття там уже стояли черги. Люди прийшли занадто рано, бо зізнаються, що хвилюються так, що не можуть всидіти вдома.

Раніше «Вголос» повідомляв, коли і де дивитися перші підсумки голосування в другому турі виборів Президента України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ