З неофіційних джерел стало відомо, що одіозний медійник Роман Любицький готує запуск нового львівського медіа. Питання: хто фінансуватиме проєкт? Уже зараз триває пошук журналістів для роботи у ньому. Цікаво й те, хто ж уже дав згоду там працювати? 

Наголосимо, що на початку лютого в Україні розгорівся скандал саме за участі ексдепутата Львівської районної ради Романа Любицького. Причиною став продаж телеканалу «Перший Незалежний», власником якого був Любицький, структурам соратника проросійського олігарха Віктора Медведчука.

Санкції на телеканали

 Нагадаємо, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Цим рішенням запроваджували санкції проти нардепа Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів – «112», NewsOne і ZIK. Указ передбачав блокування активів, заборону на використання частот телебачення та радіомовлення, анулювання усіх попередніх дозволів та ліцензій.

Проти ночі 3 лютого почали відключення пов’язаних з Віктором Медведчуком телеканалів. Про це оголосила ціла низка ТВ-провайдерів. Крім того, міністерство культури України звернулось до YouTube з закликом заблокувати канали згаданих ЗМІ на відеохостингу. Згодом їх вимкнули і там.

Львівський «тил» Медведчука

 18 лютого міністр культури Олександр Ткаченко повідомив у своєму Telegram про створення працівниками заблокованих телеканалів ТОВ «Медіахолдинг «Новини» зі статутним капіталом у 100 грн. Вже 24 лютого стало відомо про купівлю новоствореним холдингом львівського регіонального телеканалу «Перший Незалежний».

До цього телеканал, який так і не розпочав повноцінного мовлення, належав ТОВ «Тайм Медіа», власником та засновником якого був львів’янин Роман Любицький.

З 24 лютого після купівлі телеканалу, більшість журналістів там - колишні працівники групи каналів Медведчука. Туди плавно перетекли усі одіозні програми з каналів соратника Віктора Медведчука.

Сам Роман Любицький у коментарі для «Детектор Медіа» стверджував, що продаж каналу відбувся без його участі.

 «Доручення на продаж каналу «Перший Незалежний» я дав минулого року і ще вчора не знав, кому саме продали канал. Перереєстрація відбувалася в Києві, я не був присутній на ній – і мого підпису на документах нема, оскільки юридично мав право підписати документи юрист, який мав на це доручення», – сказав Любицький.

Втім, є великі сумніви щодо «незнання» Романа Любицького. Власник каналу, який не знає, кому продають його ресурс – це як?

Набагато простіше повірити у те, що канал одразу створювали під Тараса Козака, просто деякий час він перебував у власності Любицького. Можливо, хтось не пам’ятає - Тарас Козак теж народився у Львові і працював тут на різних посадах у Державній податковій адміністрації та Митниці.

І якраз у випадку передачі каналу справжньому власнику юрист, який просто за дорученням підписав усі документи, не викликає сумнівів.

До слова, це ж підтверджували і власні джерела «Детектор Медіа». Цитуємо дослівно: «Канал Перший Незалежний формально є львівським регіональним мовником, але, як повідомляють джерела «Детектора медіа», його співробітники завжди працювали в Києві. Як стверджує колишній співробітник цього каналу, весь контент для нього робили на «колінках» та всього три людини з оточення ексвласника каналу Романа Любицького. Канал періодично взагалі не працював, і його створювали виключно заради подальшого продажу цього активу».

Взявся за старе?

З неофіційних джерел нам стало відомо, що Роман Любицький очолює запуск нового львівського медіа.

Очевидно, що гроші даватиме не хто інший, як народний депутат від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук. Тим паче, що йому потрібні нові інформаційні інструменти впливу після заборони всіх його телеканалів.

Уже зараз триває пошук журналістів для роботи у ньому.  Ймовірно, йдеться про інформаційний ресурс Піка». Ні на сайті «Піка», ні в YouControl знайти дані, кому ж належить цей ресурс - так і не вдалося.

Однак, свою причетність до інформаційного ресурсу «Піка» на своїй сторінці у Фейсбуці засвідчив колишній головний редактор «Вголосу» Юрій Грицик: «Офіційно повідомляю: засновником та головним редактором ІА Піка є Юрій Грицик, а саме видання створене як ресурс, що максимально рівновіддалений від політичних та бізнесових груп і їхніх впливів. Редакційна політика «Піки» формується винятково її творчим колективом»

 Варто зазначити, що Юрія Грицика звільнили з посади редактора «Вголосу» після того, як з’ясувалося, що частина редакції і він сам паралельно працювали для сайту «Піка».

 Які наслідки для Любицького

 У той самий день, 25 лютого, дії Любицького засудив колектив телеканалу NТА, який він формально очолював. Наступного дня Романа Любицького звільнили з посади директору NТА, на якій його замінила головна редакторка телеканалу Наталія Струк. Це був ультиматум колективу телеканалу, який готовий був піти у повному складі у випадку, якщо Любицький і далі залишатиметься на своїй посаді.

Наступного дня після продажу каналу «Перший Незалежний», 25 лютого, Романа Любицького виключили з ВО «Свобода». Слід віддати належне, політсила не повірила «в казочки», які розповідав Любицький і блискавично відреагувала. Згодом, у березні з ініціативи політсили його позбавили депутатського мандату у новоутвореній Львівській районній раді. Депутатом Любицький був трохи більше 4 місяців.

Who is Любицький?

 З відкритих джерел про Любицького відомо таке: працював на телеканалі ZIK в період, коли той належав бізнесмену та політику Петру Димінському, колишньому власнику ФК «Карпати». Зокрема, Дмитро Добродомов згадував, що коли він очолював телеканал «ZIK», то уже звільняв Любицького з роботи.

«Колись я був гендиректором каналу ZIK і також його звільняв. Залюбки це зробив і зараз. Це для мене було великою новиною, що він тут стільки працював», – сказав Добродомов.

До роботи на ZIK Роман Любицький працював редактором Агенції регіональної інформації та аналітики «Гал-інфо». Свого часу він також був помічником почесного консула Казахстану у Львові та власника «Краківського ринку» Володимира Кожана, а також очолював Львівську молодіжну організацію «Батьківщина молода».

У 2011-у році львівські ЗМІ згадували про нього, як про ймовірного заступника тодішнього очільника Львівської ОДА Михайла Цимбалюка. Зокрема Цимбалюк говорив про досвід Романа Любицького під час роботи в ЛОДА. Проте в підсумку призначення так і не відбулось, хоч сам Роман Любицький в коментарях ЗМІ говорив, що вдячний за довіру та готовий працювати. Посаду «зарубали» в Адміністрації Президента через наближення Любицького до тодішнього власника ZIKу, олігарха Петра Димінського. Нагадаємо, Петро Димінський зараз перебуває за кордоном, адже в Україні проти нього порушили кримінальну справу через смертельну ДТП за його участі.

Надалі Роман Любицький працював як медіаменеджер, у 2015-у кандидував у депутати ЛМР від ВО «Свобода», проте не був обраний.

В останні роки Роман Любицький змінив політичні погляди та вподобання. У 2015-у на своїй сторінці в Facebook він різко критикував міського голову Львова. Любицький застосував до Андрія Садового іронічний епітет «кучерявий ангелочок», або ж більш відверті вирази. Проте вже у травні цього року він «висловив повагу» діям міського голови.

 А звідки гроші?

Під час короткострокового перебування у Львівській районній раді Роман Любицький подав декларацію, яка є у відкритому доступі. Любицький та його дружина володіють двома квартирами у Львові (придбані в 2017-у та 2019-у роках), земельною ділянкою в недешевих Сокільниках (473 квадратні метри) та селі Домажир Яворівського району (1 000 квадратних метрів). Подружжя мають три авто – Skoda Superb (2015-й рік випуску), Suzuki Jimny (2020-й рік випуску) та Volkswagen Tiguan (2019-й рік випуску). Загальна вартість трьох машин складає 2 198 000 грн. Крім того, Любицький задекларував 105 000 доларів США та 15000 євро готівкою, а також 1 230 000 грн на різних банківських рахунках.

При цьому сукупний дохід Романа Любицького за даними, вказаними у цій же декларації, склав у 2020-у році 194 000 грн.

Дані про його дохід за попередні роки відсутні у публічному доступі, тому залишається незрозумілим джерело походження його майна та заощаджень.

Чим завершилась історія з продажем «Першого Незалежного»?

 Станом на зараз ситуація з роботою «Першого Незалежного» є неоднозначною. Канал, укомплектований журналістами медіапулу Віктора Медведчука, є лише в YouTube і також в кабельному мовленні кількох українських провайдерів. Доступ до телеканалу в супутниковому та ефірному цифровому мовленні відсутній по цілій території України.

Проте він і далі продовжує свою роботу. Ні РНБО, ні Нацрада чомусь на нього увагу не звертають, хоча його риторика особливо не вирізняється від того, що говорив ZIK чи 112.

Сам Роман Любицький уникає будь-яких детальніших пояснень з цього приводу та після коментаря виданню «Детектор Медіа» з журналістами не спілкувався. 4 березня головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв звернувся до Романа Любицького через шпальти свого видання з закликом відповісти на ряд питань.

 «Чи розумів продавець каналу, на який вал обструкції і неприємностей себе наражає, і чи воно того було варте? Яку саме суму пан Любицький отримав від цієї оборудки (безготівка і готівка)? Як так сталося, що він «не знав, з ким вів переговори його юрист»? – писав Савельєв.

Роман Любицький публічно не відповів на ці запитання.

«Вголос» звернувся з інформаційним запитом до Головного управління СБУ, аби з’ясувати, чи перебуває Роман Любицький зараз у статусі об’єкта слідчо-оперативних дій у зв’язку з діями, що, без перебільшення, несуть загрозу національній безпеці України. Чекаємо на відповідь.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ