Український інформаційно-технологічний (ІТ) сектор пройшов значний шлях від часу незалежності в 1991 році до сучасності.

Історія

На початку 1990-х Україна стала активно розвивати власний ІТ-сектор. В середині 1990-х з’явилися перші українські ІТ-компанії. Індустрія взяла старт завдяки розширенню виробництва програмного забезпечення та навчання інженерів.

В 2000-х роках в Україні з’явилися аутсорсингові компанії. Зараз їх дуже багато в Україні і вони співпрацюють з великою кількістю клієнтів у різних куточках світу.

Сучасний стан

На сьогодні Україна стала однією з найпопулярніших локацій для ІТ-послуг. Компанії співпрацюють із світовими клієнтами, розробляють софт, проводять тестування, здійснюють підтримку тощо. Яскравим прикладом є UNITY-BARS – провідна українська IT-компанія, яка спеціалізується на розробці і впровадженні банківського ПЗ та демонструє прогрес в реалізації фінтех проектів в Україні та за її межами.

Українське ІТ задіяне у різних галузях України та за кордоном. Хтось скаже, що це через більш низькі ціни за роботу наших спеціалістів. Але, насправді, навіть за низьку ціну поганий продукт буде непотрібним жодним клієнтам. А послуги айтішники надають різноманітні і важливі. Наприклад:

● системи управління бізнесом;

● фінансовий сектор;

● освіта та навчання;

● медицина та охорона здоров’я;

● телекомунікації;

● інновації та стартапи;

● автомобільна промисловість;

● розваги та медіа;

● моніторинг систем;

● захист інформації;

● передача інформації.

Українське ІТ цінується за високу якість послуг. Українські компанії є конкурентоспроможними на світовому ринку вже давно. Наприклад, в Україні та за її межами цінується розробка програмного забезпечення для банків. Банківська сфера використовує ІТ-продукти для управління фінансовими процесами. Через ріст хакерських атак актуальним є забезпечення безпеки банківської системи. Багато програмного забезпечення розробляється для обслуговування клієнтів, ведення операцій. І в усьому цьому наші фахівці досягли успіху.

Перспективи

В українського ІТ-сектору досить перспективне майбутнє. Українське ІТ має кілька напрямків та аспектів, які визначають перспективи:

● аутсорсинг та розробка ПЗ;

● стартапи та інновації;

● штучний інтелект та машинне навчання;

● залучення українських ІТ-компаній до більш широкого кола міжнародних проектів;

● зростання попиту на рішення в напрямку ІТ-безпеки;

● ефективні ІТ-інфраструктури;

● подальше вдосконалення та розвиток ІТ-інфраструктури на рівні держави;

● розвиток ІТ у регіонах.

Сьогодні вже ми задаємо тенденції. І таланту українських ІТ-фахівців вистачить, щоб так продовжувалось і надалі!

ІА "Вголос": НОВИНИ