Член наглядової ради акціонерної держкомпанії «Укрзалізниця» Крістіан Кун заявив про необхідність дотування з Держбюджету пасажирських залізничних перевезень.

Про це повідомляє пресслужба «Укрзалізниці», передає УНІАН.

Повідомляється, що без підтримки держави достатні фінансові інвестиції у залізничну інфраструктуру і підтримка належного рівня пасажирських перевезень не можливі.

Політики очікують, що «Укрзалізниця» триматиме низькі ціни і водночас вкладатиме кошти в оновлення. Ця формула не може спрацювати.

За словами Куна, в сегменті пасажирських перевезень «Укрзалізниця» щорічно зазнає сотні мільйонів євро збитків. Водночас, на відміну від України, майже в усіх країнах Європи пасажирські перевезення отримують дотації від держави, що дає змогу забезпечувати належний рівень комфорту пасажирам.

Як приклад член наглядової ради компанії наводить Німеччину, де пасажирські перевезення на регіональному та міжрегіональному рівні підтримуються державними дотаціями на загальну суму в 8 млрд євро.

Кун також зазначив, що в Україні одні з найнижчих тарифів на пасажирські перевезення в Європі.

Ситуація, коли ціни на квитки після підвищення тарифів не покривають навіть рівень інфляції, різко погіршила становище «Укрзалізниці» за останні роки.

Крім того, він підкреслив, що модернізація «Укрзалізниці» неможлива без залучення коштів державного та місцевого бюджетів для придбання рухомого складу та компенсації збитків за перевезення пасажирів пільгових категорій, як це передбачено Законом «Про залізничний транспорт».

Як писав «Вголос», Укрзалізниця “відстоює” рушники по 4 тисячі за штуку.

ІА "Вголос": НОВИНИ