Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявила доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії хімічного факультету ЛНУ ім. І.Франка Лідія Бойчишин.

«Для того, щоб побудувати будь-який об`єкт, який може чинити вплив на довкілля, підприємство повинне декларувати наміри на таку діяльність. І підприємство, ще до того, як буде розпрацьований проект, повинне пройти оцінку впливу на довкілля», - пояснила вона.

На переконання доцента, лише за таких обставин можна було б реально оцінити, наскільки шкідливим для довкілля може стати сміттєпереробний завод.

Також ускладнює ситуацію із навколишнім середовищем і присутність на Пластовій очисних споруд:

«Небезпека вже є, тому що очисні споруди не є реконструйовані. Вони в аварійному стані. І сьогодні місцеві мешканці потерпають від шалених запахів, які містять небезпечні азотовмісні речовини. І навіть якщо перенести з району, до прикладу, нафтобазу, шкоди не поменшає».

Втім, за словами Лідії Бойчишин, навіть якщо сміттєпереробний завод побудують, і він буде безпечним для екології, то проблема із відходами повністю не зникне. Адже 50% із них все одно потрібно буде захоронювати. І це попри те, що Львівщина закупила сім сортувальних ліній. Адже кожна із них здатна переробити лише 5% сміття.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ