Визначити найдорожчих футболістів України «Вголосу» допоміг авторитетний німецький портал transfermarkt.de –  найбільший сайт Німеччини на спортивну тематику. Цей портал, власне, оцінює трансферну вартість футболістів. Під час вираховування ціни до уваги беруть вік футболіста, його клуб, час, який він провів на полі, кількість голів, рівень чемпіонату, виклики у збірну тощо.

Отож, за оцінками експертів найбільше з-поміж українських футболістів після Євро-2016 подешевшав форвард київського «Динамо» Андрій Ярмоленко. Ще зовсім недавно його трансферну вартість оцінювали у 25 мільйонів євро, тепер же – у 22 млн. Артем Федецький, який попередній сезон провів у дніпропетровському «Дніпрі», із 4 мільйонів євро подешевшав до 2,5 млн.

На мільйон подешевшав навіть воротар донецького «Шахтаря» Андрій П’ятов, який на Євро був одним із найкращих серед українців, увійшов у топ-3 воротарів на чемпіонаті Європи за кількістю відбитих ударів на груповій стадії турніру. Попри успіхи кіпера на тлі вбогої гри «синьо-жовтих», його трансферна вартість із 5 мільйонів опустилася до позначки у 4 млн.  

Руслан Ротань провів один матч на Євро, він був найкращим у складі українців у протистоянні з поляками. Тим не менш, півзахисник «Дніпра» раніше коштував 1,5 мільйона, а тепер тільки один.

Для 37-річного ветерана збірної і донецького «Шахтаря» В’ячеслава Шевчука, очевидно, це був останній чемпіонат Європи в ролі футболіста. Не дивно, що з-поміж інших збірників він коштує чи не найменше. Раніше 600 тисяч, а тепер і поготів 200 тисяч.  

Його одноклубник Ярослав Ракицький у ціні не змінився. Він і надалі коштує 10 мільйонів. Також не змінилася трансферна вартість Євгена Коноплянки (25 мільйонів) та молодого Олександра Зінченка (4 мільйони). Єдиний, хто останнім часом зріс у ціні, – це Віктор Коваленко із «Шахтаря». Якщо раніше він коштував 2 мільйони, то тепер – 4,5.

Андрій Головаш: Лідери українського футболу в Європі не конкурентоспроможні

Відомий футбольний агент Андрій Головаш погоджується з тим, що провал на Євро неминуче знизить трансферну вартість гравців збірної України. При цьому фахівець висловив припущення, що під час визначення складу на матчі дехто у збірній грав «у трансферні ігри». Про це фахівець розповів в інтерв'ю «Вголосу».

Щиро кажучи, досі не можу зрозуміти, що це було у виконанні збірної України на Євро-2016, – каже пан Головаш. – Не зрозуміло, яке завдання виконував тренерський штаб. Можливо, заграти Зінченка та ще кількох гравців. Мені здається, дехто захотів попрацювати на трансферному ринку. Але для цього потрібно мати хоч якесь уявлення про процеси поза українським футболом. А так, це було схоже на приїзд групи людей із безлюдного острова. Взагалі, грали у відборі з одними гравцями, на Євро поїхали з іншими. У Франції виступали футболісти без міжнародного досвіду.

Цей чемпіонат Європи був лакмусовим папірцем для всього нашого футболу. Ми побачили, чого варті наші футболісти. Ми дійшли до дуже високого рівня у сфері піару, розповсюдження у ЗМІ гучних заяв. Але дійсність дуже скромна. На сьогодні збірна України – найгірша команда чемпіонату Європи.

Здивувала реакція на гру «синьо-жовтих» проти команди Німеччини. Бундестім не вважаю монстром без помилок. У захисті в них проблеми, що визнають і самі німці. Тим не менш, українці після поразки чимось пишалися. Дивує, що в нас навіть не шукають виконавців, які вміють грати у футбол, намагаються на полі щось збудувати, мають ідеї. Багато чого не розумію з того, що побачив.

Щодо трансферної вартості футболістів, то, думаю, тут нічого коментувати, всі все побачили на футбольному полі. Якщо хтось з українців виступає в топовому чемпіонаті й не може закріпитися в основі, усі дружно повторюють: він там не грає. А тепер ми побачили величезну різницю між українським футболом і тим, що у Європі. Усі побачили, що ті футболісти, яких в Україні вважають лідерами, у Європі не конкурентоспроможні.

Безперечно, трансферна вартість гравців упала, але називати якісь суми буде некоректно, це – ринок, і суму визначає покупець. Можу сказати чи підходить той чи інший футболіст до того чи іншого клубу, тренеру. А цифри це інше.

Поясніть свої слова про те, що «хтось захотів попрацювати на трансферному ринку»?

Коли виходить на поле у стартовому складі молодий гравець, який не відрізняється від своїх однолітків, не може допомогти молодіжці домогтися результату, то це вже ненормально. Для потрапляння в основу національної команди повинні бути якісь підстави. Я їх не побачив. Не вважаю, що молодь зіграла краще, ніж би це зробили Ротань, Гармаш чи Гусєв. Повторилася ситуація, яка виникла в матчі-відповіді на чемпіонаті світу 2014 року. Тоді у Францію поїхало багато футболістів, але грати було нікому.     

Тож нічого цікавого на трансферному ринку України цього літа не відбуватиметься?

Ринок складно спрогнозувати. На жаль, нині у футболі дуже мало футболу. Завдяки певним не футбольним діям усе може статися. Якщо говорити про рівень гравців, то все показала їхня гра на футбольному полі. І, що дуже сумно, після Євро я ні від кого жодного пояснення не почув, усі мовчки роз’їхалися.      

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ