На різні форми раку в Україні хворіє близько мільйона людей, понад 130 тисяч нових випадків реєструються щороку.

Як пише на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, цього року кількість нових випадків раку сягнула близько 18 мільйонів, а 2040 року може зрости до 30 мільйонів.

Супрун стверджує, що в Україні пацієнти з онкозахворюваннями мають доступ до ефективного лікування та протиракових препаратів.

"Трансформуємо систему охорони здоров'я, щоб люди, які зіткнулися з раком, могли отримати ефективне і доступне лікування і не платити останні гроші для боротьби з хворобою. Завдяки закупівлям через міжнародні організації ми збільшили кількість ліків для онкохворих в рази. Наприклад, пацієнти з раком крові вперше на 100 % забезпечені препаратом "Іматиніб". Цей препарат міжнародні організації змогли закупити в 67 (!) разів дешевше, ніж держава 2014 року. Також препарату для хіміотерапії Доцетаксел 2017-го закупили в п'ять разів більше", — пише Супрун.

Вона зазначила, що завдяки скринінгу можна запобігти розвитку онкопатологій.

"Від 30 % до 50 % випадків раку можна уникнути, якщо позбутися факторів ризику і щорічно проходити профілактичні обстеження. Вірогідність розвитку раку в окремої людини залежить від різних чинників — генетики, способу життя, навколишнього середовища, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей і багатьох інших факторів", — зазначила Супрун.

Вона також наголосила, що здоровий спосіб життя знижує ймовірність онкозахворювання.

"Уникайте сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмаги й особливо соляріїв. Вчасно робіть щеплення. Наприклад, своєчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані у чоловіків", — наголосила вона та закликала українців відмовитися від шкідливих звичок.

"Чим менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки. Куріння може викликати рак легенів, а також збільшувати ймовірність інших типів раку. Дотримуйтеся протипухлинної дієти, яка передбачає вживання моркви, помідорів, ожини, малини, горіхів, синього винограду, яблук і всіх різновидів капусти", — наголосила міністр.

ІА "Вголос": НОВИНИ