Психолог із університету Сассекса Дженні Моріс навела 5 причин наших переїдань, передає НВ

Розмір порції.

Зовнішній вигляд їжі, в тому числі розмір порції, впливає на те, скільки ми з'їдаємо. Під час дослідження ситості, проведеного американськими вченими, учасників експерименту посадили за стіл і запропонували їм їсти суп. Половину тарілок повільно і непомітно наповнювали за допомогою спеціальної трубки під столом. В результаті учасники, в чиї тарілки таємно надходила добавка, з'їли на 73% більше супу, ніж ті, хто брав добавку самостійно. При цьому перші не вірили, що з'їли більше, і не відчували себе більш ситими.

Навряд чи хтось таємно наповнює під столом вашу тарілку, але важливо усвідомлювати, що ви, швидше за все, з'їсте стільки їжі, скільки в ній буде.

Різноманітність.

Як правило, ми звикаємо до смаку їжі ‒ це означає, що з часом отримуємо від неї менше задоволення і з'їдаємо менше. Цей ефект називають сенсорно-специфічноюситістю. Тобто ви буквально насичуєтеся цим конкретним смаком. А ось коли ми їмо різноманітну їжу, то перемикаємось між різними стравами, щоб оновити смакове сприйняття.

Коли дослідники перевірили цей ефект, то виявили, що люди з'їдають в чотири рази більше, коли перед ними опиняється більш різноманітний стіл. Чим більше страви розрізняються між собою за смаком, тим сильнішим буде сенсорно-специфічний ефект. Різноманітність означатиме, що ви будете насолоджуватися їжею довше, а відчуття ситості настане пізніше.

У той час, як дієтологи радять урізноманітнити свій раціон, будьте обережні в тих ситуаціях, коли безліч різноманітних страв опиняється на вашій тарілці одночасно. Як це відбувається, наприклад, на шведських столах.

Відволікаючі фактори.

Люди часто їдять, паралельно займаючись іншими справами, скажімо, дивляться телевізор, працюють або переглядають соцмережі. Але подібні відволікаючі фактори порушують механізм, який відповідає за припинення прийому їжі. В результаті, насичення займе більше часу. Крім того, відволікаючись на сторонні справи, ви можете просто не помітити, що наїлися, і будете продовжувати їсти, нібито задовольняючи голод.

Ймовірно, ви вже чули про те, що відволікаючі чинники сприяють споживанню більшої кількості їжі. Однак, ви навряд чи знаєте, що цей ефект зберігається протягом дня. Розсіювання уваги заважає не тільки усвідомлювати ситість, але також заважає запам'ятати, що ви вже їли. Тому ви, скоріш за все, з'їсте протягом дня більше.

Алкоголь.

Алкоголь підвищує ймовірність переїдання в силу декількох причин, серед яких низький самоконтроль і висока імпульсивність. Під впливом алкоголю їжа навіть може здатися смачнішою. Недавнє дослідження виявило, що алкоголь також порушує здатність реагувати на сигнали, що посилаються тілом.

Спільні прийоми їжі.

Коли ви їсте з кимось, ви з більшою ймовірністю вживайте більшу кількість їжі. Крім того, компанія вплине на вибір їжі – ви швидше віддасте перевагу тим же стравам, що і люди навколо вас.

Ефект посилюється, коли ми їмо з близькими, адже в такому випадку бажання ідентифікуватися з ними буде сильнішим. Це базовий соціальний ефект – успадкування чужих харчових звичок. Недавнє дослідження також показало, що в подібних випадках змінюється сам досвід поглинання їжі. Якщо люди, з якими ви себе ідентифікуєте, віддають перевагу певним стравам, то ця їжа буде здаватися вам смачнішою. Припускаючи, що їжа виявиться смачною, ви, швидше за все, з'їсте більше.

Так що ж робити, щоб побороти переїдання, якщо часто ми навіть його не помічаємо? Згідно з дослідженнями, уважний прийом їжі (без відволікаючих чинників) зменшує обсяг спожитої їжі в цей і наступний рази. А ось інше дослідження свідчить, що спеціальні додатки для смартфонів, які припускають фотографування з'їденого і внесення докладної інформації про нього в програму, допомагають скинути вагу. Так що навіть якщо у вас не виходить харчуватися уважно, фотографування їжі може виявитися непоганим методом в боротьбі з переїданням.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ