У Галицькій ОДПІ за участі виконуючого обов’язки першого заступника начальника інспекції Андрія Кобільника відбулась зустріч з платниками податків з питань обчислення та сплати акцизного податку при переобладнанні ввезених вантажних транспортних засобів у легкові автомобілі.

Насамперед, Андрій Кобільник нагадав, що платником акцизного податку є власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

Термін сплати - не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

Акцизний податок з операції з переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 згідно з УКТЗЕД, у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД, обраховується за ставками, визначеними у підпункті 215.3.5 1 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, розмір яких залежить від коду продукції згідно з УКТ ЗЕД, робочого об'єму циліндрів двигуна та терміну експлуатації (нові транспортні засоби або ті, що використовувались не більш як/понад п'ять років).

Оскільки ставка акцизного податку встановлена у євро, розрахунок суми податку здійснюється за офіційним курсом гривні до курсу євро, встановленим Національним банком України, що діє на перший  день кварталу, в якому видається документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

Легалізація трудової зайнятості і прозорості оплати праці –

запорука збільшення надходжень до бюджету

У Галицькій ОДПІ проводилась зустріч в.о.першого заступника начальника Андрія Кобільника із представниками бізнесу.

На зустрічі було розглянуто питання щодо рівня середньої заробітної плати штатних працівників у різних галузях економіки, а також питання виплати найманим працівникам заробітної плати менше, ніж встановлений розмір  мінімальної зарплати, та на рівні мінімальної заробітної плати.

«Надзвичайно важливим показником соціально-економічного розвитку району, який знаходиться на особливому контролі, як в районі, так і в області, є рівень заробітної плати. Легалізація «тіньової» зайнятості населення, підняття рівня заробітної плати, а також недопущення заборгованості з її виплати — це чи не найактуальніші питання, що турбують наших громадян», – зазначив Андрій Кобільник.

Забезпечення надходжень з такого бюджетоформуючого платежу, як податок на доходи фізичних осіб, напряму залежить від процесів легалізації трудової зайнятості і прозорості оплати праці.

Учасники зустрічі дійшли згоди щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам та недопущення виплати зарплати нижчої за мінімальну.

 

Оподаткування грошових коштів , які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на подарунки

 

Відбулась зустріч завідувача сектору податків і зборів з фізичних осіб Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Льбвівській області Маріанни Цілінської з суб’єктами господарської діяльності – фізичними особами та приватними підприємцями. На зустрічі було розглянуто питання оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків.

Маріанна Цілінська проінформувала, що, відповідно до п.п.165.1.39 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ зі змінами та доповненнями, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу плат- ника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2016 році – 689,00 грн. = 1378,00 грн. х 50%).

Вартість дарунків, яка не перевищує 50% однієї заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «160».

Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує у 2016 році 689,00 грн., то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо.

 

Нова форма декларації про майновий стан і доходи

 

У приміщенні Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулась зустріч заступника начальника – начальника Сихівського відділення Лазорка Ігоря Романовича з платниками податків. На зустрічі І.Лазорко поінформував, що з 1 січня 2017 року вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи.

Наказ Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за № 1349/29479 (далі – Наказ №821), яким внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи, був опублікований в бюлетені «Офіційний вісник України» від 08.11.2016 р. № 86.

Відповідно до внесених Наказом №821 змін буде зменшено обсяг декларації (кількість додатків з чотирьох зменшується до двох; передбачені: Додаток Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» та Додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою») та внесено зміни в порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Наостанок представники бізнесу зазначили, що завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а ознайомитись з новаціями у податковому законодавстві.

 

З 3 грудня збільшилися мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв

 

Про це на зустрічі в.о.першого заступника начальника Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Кобільника А.С. з платниками акцизного податку повідомив головний державний інспектор відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Балишин Б.Б.

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.11.2016 р. №828 (далі – Постанова №828) внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2008 р. №957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв». Постанова №828 набере чинності через десять днів з дня її опублікування – 3 грудня 2016 року. Її опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 23 листопада

  Згідно з внесеними змінами Постановою №828 розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін залежно від коду виробів підвищено:

– на горілку та лікеро-горілчані вироби на 27,1-27,86%;

– віскі, ром та джин - на 37-63%;

– коньяк (бренді) - на 24-27%;

– вина - на 22,2-55,6 %.

Так, наприклад, мінімальну роздрібну ціну за пляшку горілки 0,5 літра з вмістом спирту 40% підвищено з 54,90 до 69,78 гривень, або на 27,1 відсотка.

  Наприкінці зустрічі Андрій Кобільник висловив вдячність присутнім за сумлінну сплату акцизного податку та  висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю.

ІА "Вголос": НОВИНИ