Оподатковується як житлова нерухомість (квартира, будинок), так і нежитлова нерухомість, в тому числі й господарські будівлі (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби). Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є будинок та сарай, податок сплачується з усіх об’єктів: з будинку – за ставкою, встановленою місцевою радою для житлової нерухомості; з гаражу та сараю – за ставкою для нежитлової нерухомості.

  • Роз’ясніть, яка площа квартири/квартир, будинку/будинків, квартир та будинків

підлягає оподаткуванню, в тому числі їх часток, а також об’єктів нежитлової нерухомості, тобто що є базою оподаткування податком на нерухоме майно?

  • Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості,

в тому числі його часток. База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

 

  • Поінформуйте, який розмір податку для нерухомого майна, розташованого у Львові?

 

- У Львові ставки податку на нерухомість встановлені ухвалою міської ради від 14.07.2011

№ 664 «Про затвердження Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», із змінами та доповненнями, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством України на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування. У 2016 році мінімальна зарплата становила 1378 гривень.

Так, ставка податку для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлена у розмірі:

– для квартири/квартир – 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати;

– для житлового будинку/будинків – 1 відсоток мінімальної заробітної плати;

– для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюється в залежності від зони розташування цих об’єктів нерухомості.

Тому, за 2016 рік податок з 1 кв. м для квартир складає 6,89 грн., для житлового будинку – 13,78 гривень.

  • Андрій Степанович, які є пільги із сплати податку на нерухоме майно?

 

- База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є квартира у місті Львові загальною площею 108 кв. м, то оподаткуванню підлягає різниця 48 кв. м (108 – 60). Сума податку за 2016 рік складе 305,4 гривень.

  • Поінформуйте, який розмір податку для нерухомого майна у різних населених пунктах

Львівщини ?

  • У 2016 році ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що

перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлювалися за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищував трьох відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування, тобто не більше, ніж 41,34 грн. за кв. метр.

  • Андрій Степанович, що робити, якщо не отримав податкове повідомлення – рішення,

як сплатити податок на нерухомість?

  • З 1 липня платники податків - фізичні особи Львівщини на підставі податкових

повідомлень-рішень зобов’язані сплатити податок на нерухоме майно. Громадянам, які володіють житловими будинками площею понад 120 кв.м., квартирами площею понад 60 кв.м., різними типами об’єктів житлової нерухомості (в тому числі їх частками) площею понад 180 кв.м. або об’єктами нежитлової нерухомості у разі неотримання податкових повідомлень - рішень на сплату податку, або ж у разі незгоди з розрахунком податку чи виявлення розбіжностей щодо зазначеної у ньому інформації про об’єкт нерухомості, слід звернутися з оригіналами документів про право власності на нерухоме майно до фіскальних органів за місцем реєстрації платника.

  • Роз’ясніть, будь ласка, якщо не сплачено податок на нерухомість до 1 вересня, чи

буде нараховано штраф?

  • За порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у

вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Тому у разі неотримання податкових повідомлень - рішень на сплату податку, або ж у разі незгоди з розрахунком податку чи виявлення розбіжностей щодо зазначеної у ньому інформації про об’єкт нерухомості, слід звернутися з оригіналами документів про право власності на нерухоме майно до фіскальних органів за місцем реєстрації платника.

Якщо в разі перебування об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, хто має сплачувати податок?

Так, якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Якщо повідомлення-рішення щодо сплати чи коригування суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, отримано, чи не отримано, у разі отримання податкового повідомлення-рішення всіма співвласниками квартири/будинку, яка/який перебуває у спільній сумісній власності (частки не визначені) Головне управління ДФС у Львівській області, розмістило на суб-сайті територіальних органів ДФС у Львівській області взірці заяв платників до контролюючого органу, які громадяни можуть роздрукувати за посиланням http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/306661.html та завітати до фіскальних органів за місцем реєстрації з оригіналами та копіями документів на право власності, паспортом та ідентифікаційним номером.

Контролюючий орган на підставі заяви розрахує суму податку на нерухоме майно та надішле податкове повідомлення - рішення.

Якщо платнику податку надійшло податкове повідомлення – рішення про сплату податку на нерухоме майно, однак ним виявлено розбіжності і він не погоджується із сумою податку, такий платник податку може звернутися до контролюючого органу із заявою про проведення звірки.

Заяви подаються платниками податку як особисто контролюючому органу, так і поштовим відправленням.

 

  • Якщо підприємець має у власності приміщення, чи має він сплачувати податок на

нерухоме майно?

  • Відповідно до пп. «є» п.266.2.2 п.266.2 ст.266 Податкового кодексу України не є

об'єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. За визначенням промислове підприємство – це підприємство, що виробляє промислову продукцію у визначених обсягах згідно з заданою технологією. Тому зазначена норма стосується промислових підприємств юридичних осіб. Фізичні особи, що мають у власності нежитлові приміщення, які використовуються ними для виготовлення продукції, сплачують податок на загальних підставах.

 

-  За які об’єкти нерухомого майна потрібно сплачувати 25 тис. грн.?

-  Відповідно до пп. «ґ» пп.266.7.1 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України за наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку). Тобто, фактично, такі об’єкти оподатковуватимуться відсотковою (до 3%) та фіксованою (25 тис. грн) ставками.

  • Коли слід сплатити податок на нерухоме майно?

  • Податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і

зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків. Наприклад: якщо фізична особа отримала повідомлення-рішення 17 серпня 2017 року, податок необхідно сплатити не пізніше 17 жовтня 2017 року.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ