На занурення у крижану воду різко і потужно реагують залози наднирників, викидаючи в кров велику дозу сильнодіючих протизапальних гормонів, які в нормі виділяються повільніше. Вони пригнічують всі запальні реакції тим, що просто «глушать» імунітет, допомагають переносити холод, пристосовують організм до стресів, пише ukr.media.

Якщо правильно підготуватися до пірнання, одноразове занурення людина з середнім станом здоров'я перенесе без проблем. Але якщо організм хоча б трохи ослаблений, через три- чотири дні за сміливість доведеться розплачуватися. За словами Бориса Скачка, дія гормонів наднирників продовжується після викиду максимум два дні. Після цього виникає їх дефіцит, і організм різко слабшає і стає чутливим до будь-яких інфекцій.

Побігайте перед ополонкою, а після виходу – зігрійтеся чаєм. А якщо на градуснику нижче десяти, краще перенесіть сеанс на наступний раз.

Топ-10 порад, як правильно пірнати в ополонку:

1. Перед зануренням потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Людям з діабетом, аритмією, проблемами нирок, жінкам з гінекологічними захворюваннями про пірнання в ополонку краще забути. У гіпертоніків і взагалі може статися інсульт.

2. За тиждень до занурення краще почати готувати організм до морозу. Перші 3-4 дні досить виходити на балкон на хвилинку в шортах і футболці. Згодом додати обливання холодною водою. Вистачить одного-двох (в останні два дні) тазів з холодною водою.

3. Також за тиждень до пірнання в ополонку з раціону потрібно виключити цитрусові, зелень, шипшину та інші продукти, багаті вітаміном С. Адже він стимулює імунітет, а стимулювати імунітет більше, ніж це зробить холод, не треба: буде занадто, імунітет сильно «впаде».

4. Ваші одяг і взуття повинні легко і швидко зніматися та одягатися. Правильно одягніться. В ідеалі на одязі не повинно бути застібок взагалі, на крайній випадок – «блискавка». Застебнути гудзики пальцями, які не слухаються після морозу, а тим більше зав'язати шнурки – буде проблематично. Ви тільки витратите час, стоячи на холоді. Крім того, візьміть килимок. На ньому ви стоятимете, поки будете витиратися і переодягатися. Не забудьте і шапку – надягайте її відразу, як вискочите з води.

5. Не всяка погода підходить для купання. Ідеальна температура для новачків – від 2 до 5 градусів нижче нуля. Можна ризикнути пірнути і в сильніший мороз, але -10 – вже небезпечний поріг для людини, що вперше намагається зануритися в ополонку.

6. Ополонка повинна бути добре розчищена від осколків льоду, щоб ви не поранилися і щоб виходити було простіше. Бажано, щоб вона мала сходи або мілководну зону для легкого виходу з води. Ніколи не моржуйте поодинці – раптом знадобиться допомога.

7. За 2 години до занурення потрібно обов'язково щільно поїсти, тобто забезпечити організм «паливом». Коли ви опинитеся в холодній воді, тіло почне скажено витрачати всі ресурси на обігрів і жодна кілокалорія не буде зайвою.

8. Заходьте у воду розігрітим і поступово. Так легше переносити холод. Для розігріву перед процедурою можна кілька хвилин побігати, поприсідати, активно порухатись. Заходьте у воду, не поспішаючи, в середньому темпі: якщо повільно, можна встигнути замерзнути, а якщо швидко, то може виникнути переляк, сильний стрес, пульс і тиск різко піднімаються, перехоплює подих. Зайшовши за коліна, вмийте обличчя. Це теж підготує організм до повного занурення.

9. Не вживайте спиртних напоїв до купання, інакше замерзання після виходу буде набагато сильнішим. До того ж, великий ризик розриву кровоносних судин. Після пірнання можна зігрітися невеликою кількістю алкоголю (краще всього – горілки), але «для зігріву» також відмінно підійде звичайний чай.

10. Не сидіть в крижаному «вирі» до мурашок. Озноб – це ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Як тільки ви це відчули, відразу ж вискакуйте з води. У середньому досить перебувати у воді 10 секунд – якраз встигнете тричі зануритися, як годиться за традицією.

Лікарі категорично забороняють купатися в мороз дітям. У маленьких дітей, особливо у немовлят, недосконала система терморегуляції. Обмороження може відбутися дуже швидко – батьки просто не встигнуть цього помітити. Наслідки такого купання – найсерйозніші: дитина може захворіти пневмонією, менінгітом, або іншим захворюванням центральної нервової системи.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ