Про це розповідає «Цікаво».

Ви не можете не перевіряти свою сторінку

А раптом прийшло повідомлення? Цікава запис на стіні, якій потрібно терміново поставити лайк? Нова фоточка у друга? Насправді ви так не думаєте. Ви просто перевіряєте сторінку, тому що не можете її не перевіряти.
80 % опитаних дослідниками користувачів соцмереж зізналися, що не можуть не перевірити сторіночку хоча б раз на добу. А третина опитаних займається цим з хворобливою регулярністю і приходить в жах від думки, щось трапиться з їх аккаунтом (нам здається, що набагато більше). Психологічна залежність від соцмереж не менш міцна, ніж у курця - від сигарет. Вона навіть отримала назву у американських психологів « Facebook Addiction Disorder » (щось на кшталт «розлад фейсбук -залежності »).

Соцмережі змушують вас ревнувати

Навіть коли і приводу - то немає. За підсумками опитувань, більшість людей не гидує стеженням в соцмережах за своїми партнерами. Тим більше, що це так просто і зручно робити. Пара кліків - і соцмережа сама видасть тобі список всіх потенційних суперників/суперниць : усіх, кому поставлені лайки, всіх друзів і можливих друзів. Можна провести цікаве розслідування!
Стоп. А ви впевнені в тому, що не шукаєте те, чого немає? 35% опитаних зізналися, що ревнощі, викликані соцмережами, в результаті виявилися безпідставними. А ось ще сумна новина: Фейсбук став причиною 1 з 5 розлучень в США, а у Великобританії - 1 із 3. Погодьтеся, цифри лякають.

Соцмережі допомагають вам у роботі

У той час, як більшість роботодавців блокують доступ до соцмереж з робочих комп'ютерів, щоб співробітники не відволікалися від роботи, психологи рекомендують цього не робити. Люди, які використовують на роботі Фейсбук або Твіттер працюють на 9 % краще, ніж інші. Короткі перерви на соцмережу дають мозку можливість відволіктися і відпочити. Але тільки короткі!

Соцмережі можуть зробити вас нещасними

Більшість людей використовують соцмережі, щоб розповісти про позитивні сторони свого життя. Наприклад, викласти фото з ​​відпустки, похвалитися покупкою якоїсь речі, поділитися смішним відео про кота. Але якщо ваші справи пішли кривою дорогою, соцмережі миттєво перетворюються у ворога. Заздрість, смуток, неможливість поскаржитися на проблеми через страх осуду - всі ці почуття тільки посилюють пригнічений настрій і можуть привести вас до депресії. Дослідження показали, що в довгостроковій перспективі надмірне захоплення соцмережами перетворює вас у заздрісника і скиглія, навіть якщо ці якості не властиві вашій натурі.

А можуть - щасливими!

Ви можете хвалитися. Новою зачіскою, новою машиною, новою дівчиною/хлопцем. Ви можете розповідати про свої особисті перемоги і досягнення - і отримувати схвалення! Нарешті, ви можете похихотіти над смішним коміксом, який хтось виклав на стінку, і підняти собі настрій. Все це підвищує вашу самооцінку і додає в життя позитиву. Тільки будьте обережні! Не заходьте у соцмережу засмученими і злими, вона, як збільшувальне скло, покращує хороше і погіршує погане.

Ви втрачаєте друзів

Цей факт є сукупністю попередніх. Заздрість, роздратування, завищені очікування, ревнощі - соцмережі дають нам занадто багато можливостей проявити гірші якості своєї натури. Ви чекаєте лайків і вихвалянь, а вас проігнорували. Ви написали другу що те, особисто важливе для вас, а він не відповів або, будучи зайнятим, відмахнувся. Прикро!
Не слід чекати від соцмережі заміну повноцінному спілкуванню. Вас щось турбує? Призначте зустріч в кафе і поговоріть про це. Вас гарантовано вислухають і, можливо, підтримають. Принаймні, шансів отримати від одного максимум уваги у вас буде набагато більше, ніж якщо ви, відволікаючи його від навчання або роботи, раптом вирішите розкрити душу.

Соцмережі змушують вас відчувати себе товстими або в поганій формі

75 % користувачів «Фейсбук» незадоволені своїм зовнішнім виглядом. З них 51 % називає причиною цього порівняння своїх фотографій з іншими. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ