Про це повідомляє zn.ua.

Відзначається, що метод вирощування невеликих структур з нейронів людини – «органоїдів» був розроблений вченими з Австралії ще в 2013 році. У новій же роботі дослідникам вдалося наблизити органоїди до цього мозку.

За словами вчених, в майбутньому такі органоїди можуть виступати в ролі імплантів для заміни втрачених фрагментів мозку. Наявність мережі судин дозволяє вирощувати більш великі структури і зберігати їх довше «в пробірці», а також полегшує їх майбутню інтеграцію в живий мозок.

Вчені отримали нейрони у пацієнтів, що проходили операцію на мозку, перетворивши їх в індуковані плюрипотентні стовбурові клітини. Потім їх змусили розвиватися, диференціюючи в клітини – попередники нейронів, а також в клітини ендотелію, який утворює стінки судин кровоносної та лімфатичної систем. Після 34 днів роздільного культивування клітини з'єднали і помістили в гелеву білкову основу, після чого вирощували ще три-п'ять тижнів.

За цей час органоїд остаточно сформувався, перетворившись в «міні-мозок», який має всі необхідні типи клітин і пронизаний складною мережею судин. За словами вчених, за складністю отримана структура порівнянна з мозком ембріона на другому триместрі розвитку, хоча за розміром – близько 3,5 міліметра.

ІА "Вголос": НОВИНИ