Окрім цього зберігся обряд розговіння, який в різних регіонах України відбувався по-різному, пише ridna.ua.

Найчастіше господар тричі обходив навколо столу, з мискою, наповненою освяченою їжею. Після цього, ставши обличчям до ікон, розрізував на тарілці кілька свячених яєць і підносив частину яйця до рота кожного члена родини, ніби причащав, примовляючи: «Дай, Боже, ще й на той рік дочекатися святого Воскресіння Христового в щасті і здоров'ї!» Цей обряд і сьогодні побутує на Поділлі, Волині та у західній Галичині.

У центральній та східній Україні, розговляючись, намагаються не проронити жодної крихти освяченої їжі на підлогу. Крихти кидають у вогонь, «щоб миші не поїли». Згідно з повір'ям, миша, яка з'їсть свяченого, перетворюється на кажана й літає над головою того, хто впустив додолу їжу.

Також Великдень має свої прикмети. Щодо погоди, то колись підмічали: якщо в цей день небо захмарене або йде дощ — буде врожай. Цього дня варто вітатися навіть з ворогами, бо непрощенні образи вважаються великим гріхом. На Великдень люди намагалися бодай кілька разів вдарити у дзвін, бо, згідно з народними віруваннями — це приносить щастя

А ще існує повір’я, що на Великдень, коли сходить сонце, воно ніби «грає». Цього дня у давнину дівчата молилися до сонця.

Зокрема, на Черкащині «вставали раненько на Великдень, йшли в садок, ставали під яблунею, обличчям на схід, і чекали сходу сонця. Як тільки сонце з'являлося, дівчата складали руки, як перед іконою, і молилися. Після молитви, на дереві, під яким стояли, робили позначку хрестиком на корі й коли яблуня зацвітала, з її цвіту плели вінок і одягали на голову, а потім той вінок зберігали для того, щоб причаровувати парубків. Вважається, що у день свята Воскресіння Господнього ворота у царство небесне відкриті, а тому, хто в цей день помре, відразу потрапить до раю без Божого суду.

Окрім цього, українці вірили і в такі прикмети:

Якщо вмитися водою, в яку опускали крашанку, то людина буде здоровою і пригожим.

Неспання в ніч перед Великоднем захищає від хвороб, забезпечує вдале і щасливе заміжжя, багатий врожай і мисливську удачу.

Якщо на Великдень зробити сім подарунків або здійсніть сім добрих справ, тоді Господь буде допомагати вам протягом року.

Якщо при першому ударі дзвони на церкві перехреститися і сказати: «Христос воскрес, а рабу (ім'я) здоров'я» — одужує навіть важкохворий чоловік.

ІА "Вголос": НОВИНИ