Відновивши незалежність у 1991 році, Україна отримала від СРСР величезний, але старий, відсталий, на 90% спрацьований спадок.

Про це в інтерв'ю «Вголосу» сказав доктор географічних наук, академік Петро Масляк.

«Найбільша наша проблема після здобуття незалежності була в тому, що економіка Україна була тісно пов’язана з економіками інших республік. Це робилося спеціально. Наприклад, виробництво Ужгорода прикріпляли до Магадана, виробництво Одеси – до Хабаровська. Керівництво Союзу знало, що абсолютно штучне утворення СРСР колись розпадеться, і, відповідно, намагалося максимально пов’язати республіки між собою. Жодної економічної потреби в такій співпраці не було. Винятково політичний розрахунок. За 28 років ми прийшли з цією системою до нуля. І тільки тепер намагаємось розірвати ці пута. Та й те тільки завдяки війні.

На Японію атомні бомби падали. Німеччина була розтрощена від краю до краю. Повністю. Там не нуль в економіці був, а мінус. І де зараз ці держави? Вони отримали економічне диво! Чому? Бо будували свою економіку на нових засадах, будували від самого початку. Якби ми пішли таким шляхом, сьогодні все було б зовсім по-іншому. Якби у нас прокотилася війна у 1991-му, якби це все було зруйновано і ми почали відбудову на нових засадах, як би це зараз цинічно не звучало, було б набагато краще, ніж те, що ми отримали від СРСР. Величезне, але відстале, позавчорашнє, на 90% спрацьоване», – зазначив доктор наук.

Більше на цю тему читайте у статті: Куди поділося українське багатство?

ІА "Вголос": НОВИНИ