Численні дослідження стверджують, що дефіцит сну може призвести до виникнення небезпечних хвороб.

Про це пише 24apteka.

1. Ожиріння і діабет

Американські вчені з Чиказького університету встановили, що дефіцит сну може викликати ожиріння, яке, у свою чергу, призводить до діабету. Ті, хто став по чотири години, мали вищий рівень жирних кислот, які можуть уповільнювати обмін речовин і здатність регулювати рівень цукру в крові. У тих, хто спав нормально, не було ознак ожиріння та предіабету.

2. Хвороба Альцгеймера

Дослідження вчених з Університету Джона Гопкінса показує, що недосип може як бути причиною хвороби Альцгеймера, так і прискорювати її перебіг. У тих, хто скаржився на поганий сон, зафіксували більшу кількість бета-амілоїдних відкладень в головному мозку – характерну ознаку хвороби Альцгеймера.

3. Виразковий коліт

Це запальне захворювання кишківника, яке проявляється в виразках слизової оболонки стравоходу. Виразковий коліт та також хвороба Крона можуть бути викликані надлишком сну. Науковці зафіксували підвищення ризику виразкового коліту у міру зниження тривалості сну до шести годин і менше.

4. Серцево-судинні захворювання

Дефіцит сну дано пов’язують з виникненням серцево-судинних захворювань.Дослідження, яке представили на з'їзді Європейського кардіологічного товариства, показує, що дві третини чоловіків, які пережили серцевий напад, страждали на порушення сну.

Більш того, у чоловіків, які скаржилися на поганий сон, ризик інфаркту міокарда (серцевого нападу, при якому відмирає серцевий м'яз) був вище у 2,6 рази, а інсульту – у 1,5 рази.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ