Цьогоріч до процедури ЗНО запровадили два нововведення.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила під час «Години запитань до уряду», пише УНІАН.

Перше нововведення стосуються проведення обов’язкової державної підсумкової атестації з української мови і з математики або історії на вибір.

Міністр наголосила, що цю атестацію складають всі учні шкіл, а також професійно-технічних закладів і студенти коледжів.

Також Гриневич зазначила, що другою новацією є те, що цьогоріч запроваджено розумне пристосування процедури переведення тестових балів з української мови та літератури до цільової категорії випускників шкіл із мовами національних меншин, мови яких не належать до групи слов’янських.

Вона зазначила, що дітям, які навчаються, зокрема, угорською та румунською мовами, що дуже відрізняються від слов’янських, складно опановувати українську мову.

Гриневич додала, що донедавна в цих учнів було мало можливостей вивчати українську мову, і зараз необхідно брати це до уваги.

«Тому для них буде встановлений адаптивний поріг, нижчий за звичайний, який дасть їм можливість брати участь у конкурсних відборах до закладів вищої освіти», – наголосила міністр освіти і науки.

При цьому вона додала, що зараз значно інтенсифіковано вивчення української мови в таких школах.

Гриневич також повідомила, що у 2021 році цей тимчасовий адаптивний період буде скасовано і буде запроваджено дворівневий іспит з української мови — це базовий рівень: українська мова як державна і поглиблене вивчення української мови і літератури.

ІА "Вголос": НОВИНИ