Про це пише «Сегодня».

Головні нововведення прийнятої пенсійної реформи:

1. Підвищення пенсій: «осучаснення»

У законі про пенсреформе прописано «осучаснення» пенсій. За фактом, це перерахунок всіх пенсій за новою формулою – з урахуванням показника середньої за три роки зарплати і нового коефіцієнта. Так, показник середньої зарплати збільшується до 3 764 грн, а коефіцієнт падає з 1,35% до 1%. Розмір «осучаснених» пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера – підвищення пенсій складе від 50 до понад 1000 гривень. При цьому найвищі прибавки до виплат отримають ті, хто вийшов на пенсію давно, отримуючи при цьому зарплати в кілька разів вище середніх.

Однак підвищення не торкнеться тих, хто вийшов на пенсію недавно – перш за все в 2014-2017 рр. Справа в тому, що у таких пенсіонерів ще не дуже застарів показник заробітної плати, який використовується у формулі для розрахунку пенсій. Крім того, за «бортом» осучаснення виявляються ті українці, які вийшли на пенсію за «спеціальних» прав.

Перерахують всі пенсії «заднім числом» – нові суми нараховуватимуться з 1 жовтня, не дивлячись на те, що Рада не встигла прийняти закон ввчасно. Однак частина пенсіонерів може отримати підвищені пенсії не в жовтні, а в листопаді через необхідність проведення перерахунку.

2. Зростання мінімальної пенсії

У жовтні в Україні змінився мінімальний розмір пенсії. Індексація не залежала від пенсійної реформи і повинна була підвищити мінімальну пенсію на 60 гривеню – з 1312 до одна 1372 грн. Однак в Кабміні вирішили: якщо Верховна Рада схвалить пенсійну реформу, мінімальна пенсія з 1 жовтня 2017 року зросте більше. Тому розмір мінімальної пенсії підвищиться нема на 60, а на 140 грн – до 1452 грн. При цьому з 2018 року пенсії не нижче мінімальних будуть нараховуватися жінкам з мінімум 25 роками страхового стажу, а чоловікам – з 30 роками.

3. Пенсійний вік і вимоги до стажу

Пенсійна реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Але декому доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, так як в Україні вводяться вимоги до страхового стажу. Змінювати норми будуть поетапно. Спочатку для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років стажу. При стажі 15 - 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, менш 15 років – в 65 років. Однак нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Тобто, щоб мати право на пенсію знадобиться 15 років стажу, але в такому випадку відправитися на заслужений відпочинок доведеться не в 60 років, а пізніше. Люди, у яких немає страхового стажу, можуть претендувати на соцдопомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера. При наявності мінімум 40 років стажу піти на пенсію вийде раніше 60 років. Стаж можна буде докупити – один рік буде коштувати майже 17 тис. грн, а 5 років (максимальна кількість) – 84 480 грн.

4. Скасування податку на пенсії

В рамках пенсійної реформи в Україні скасовується так званий податок на пенсії для працюючих пенсіонерів. Так, до вступу в силу пенсійної реформи, згідно 47 статті закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», українці, що працюють, мають право тільки на 85% від заробленої пенсії. Решта – залишається державі. Якщо після відрахування 15% працюючому українцю залишається пенсія менше 150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, будуть виплачувати повну пенсію.

5. Накопичувальна пенсійна система

Відповідно до закону про пенсійну реформу, з 2019 року в Україні вводиться другий рівень пенсійної системи – накопичувальний. Він буде працювати паралельно з існуючої солідарної системи і передбачає, що кожен українець зі своєї зарплати буде відраховувати певну суму на державний рахунок. З цього рахунку громадянин потім буде отримувати «додаткову» пенсію. За збереження коштів на рахунку відповідає держава.

Другий рівень запрацює, якщо Верховна Рада, крім уже схваленої пенсійної реформи, прийме законопроект щодо впровадження обов'язкової накопичувальної системи. Зараз в парламенті є варіант такого документа – проект закону №6677. Він пропонує зробити накопичувальні внески обов'язковими для українців молодше 35 років.

ІА "Вголос": НОВИНИ